Google predstavio Android 5.0 Lollipop, Nexus 6, Nexus 9 i Nexus Player


Google je juče službeno najavio novi Android kojeg smo do sada poznavali pod skraćenom oznakom "L". To znači da je juče predstavljen Android 5.0 Lollipop odnosno - Lizalica.

Najveća novost na novom Android-u je svakako novi Material dizajn kojeg karakterizuju fluidnije animacije, čišći opšti izgled i nove palete boja. Prerađen je i multitasking meni koji sada podržava i glasovne funkcije. Novi Material dizajn je zamišljen tako da uopšteno poboljša izgled interfejsa i ujedini dizajnerske smernice različitih proizvođača.

Android Lollipop donosi i mnoge funkcije koje su proizvođači smartphonea u međuvremenu sami razvili, a Google ih sada želi u startu osigurati i na svom (osnovnom) Android-u.

Android 5.0 Lollipop je najveća promena u dizajnu Android-a još od Ice Cream Sandwich-a (Android 4.0) i predstavlja veliki korak za Goolge i sve zainteresovane strane unutar platforme.

Predstavljenii Nexus 6, Nexus 9 i Nexus Player
S novim Android-om predstavljena su i tri nova uređaja iz serije Nexus: Nexus 6 smartphone, Nexus 9 tablet i Nexus Player. Lollipop će kroz nekoliko nedelja biti dostupan i na starijim Google-ovim uređajaima, tj. na Nexus-u 5, 7 i 10.



Nexus 9 je 8,9″ tablet proizveden od strane HTC-a, kako se i nagađalo, dolazi u varijantama sa 16 i 32 gigabajta interne memorije. Biće dostupan kao WiFi-only model i onaj sa podrškom za 3G i LTE. Nexus 9 dolazi pokretan NVIDIA K1 procesorom na taktu od 2,3 GHz i podrškom za rad u 64 bita.

Tu su i 2 GB RAM-a, 8 MP kamera s autofokusom, BSI senzorom i f/2.4 otvorom blende. Prednja kamera ima senzor od 1,6 megapiksela, baterija kapacitet od 6700 mAh, a tu su i spoljni BoomSound zvučnici.



Nexus 6 je 5,9-inčni phablet proizveden od starne Motorole. Pokreće ga Qualcomm-ov Snapdragon 805 procesorom na taktu od 2,7 GHz u kombinaciji s 3 GB RAM-a. Ekran dolazi u QHD rezoluciji, kao i kod konkurentskih modela iz Android tabora, a tehnologija izrade je Super AMOLED. Interna memorija iznosi 32, odnosno 64 GB, a baterija ima kapacitet od 3220 mAh. Ovde recimo da je predstavljeno i "Turbo charging" punjenje, Ali treba videti kako će se pokazati u praksi. Kamera dolazi sa senzorom od 13 megapiskela i dvostrukim LED blicem.

U prodaju kreće krajem ovog, odnosno početkom sledećeg meseca i to po višim cijenama od svog prethodnika. 32 GB model će u SAD tako koštati 649 dolara, što sada zapravo pokazuje kako Google-ova politika subvencioniranja cena ipak nije održiva na duži period.




Nexus Player je još jedan od Google-ovih pokušaja da se Android nađe na vašem televizoru., a uređaj je razvijen u saradnji sa Asus-om. Android TV na njemu omogućiće streamovanje muzike filmova i TV emisija a može biti i kao Chromecast.

Nekus Player je elegantnog kružnog izgleda veličine oko 4,7 inča u prečniku. On dolazi sa malim daljinskim upravljačem sa samo nekoliko tastera na njemu, od kojih jedan omogućava da omogućite mikrofon kako bi izvršili glasovnu pretragu. Box dolazi sa 8 GB interne memorije i najnovijim 802.11ac Wi-Fi standardom.

Cena uređaja biće 99 dolara za box i 39 dolara za kontroler za igre. Biće dostupan samo preko Play Store-a, iako je prvobitno najavljeno da će se u novembru naći u prodavnicama, ipak su se predomislili, dakle samo na Google Play Store-u što znači da nama u Srbiji neće biti dostupan.





Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.