Pre nego što fotkate Eiffelov toranj obavezno pročitajte ovo


Portal EUobserver.com nedavno je skrenuo pažnju javnosti na činjenicu da francuski zakon o intelektualnom vlasništvu zabranjuje fotografisanje Eiffelovog tornja i deljenje tih fotografija bez dozvole. Konkretno, fotografije uhvaćene tokom dana ne podležu nikakvoj zaštiti, ali je zato light show na tornju tokom noći zaštićen autorskim pravima, čije kršenje se kažnjava novčanim kaznama. Stoga noćne slike Eiffelovog tornja nije dozvoljeno deliti nigde osim na ličnim nekomercijalnim web stranicama koje ne služe nikakvoj promociji.

Saopštenje o ovome nalazi se i na zvaničnom sajtu Eiffelovog tornja.

Sličan zakon postoji i u Belgiji, gde je zabranjeno bez dozvole fotografisati i deliti slike Atomium građevine. Na primer, postavljanje slike Atomium-a na Facebook stranicu je, teoretski, nedozvoljeno. U Evropskoj uniji postoji zakon koji dozvoljava fotografisanje zaštićenih arhitekturalnih dela, s obzirom na to da su ona deo javnog prostora. Međutim, taj zakon je opcionalan – Francuska, Belgija i Italija ga se, recimo, ne pridržavaju.

Komplikovana situacija sa autorskim pravima za sve novinare i profesionalne fotografe u EU naglašena je i činjenicom da nije dozvoljeno prodavati fotografije javnih zgrada u Bugarskoj, Rumuniji i Sloveniji. Ovakva apsurdna zabrana se može zaobići slikanjem nekog drugog objekta u prvom planu, dok se "zaštićene" zgrade nalaze u drugom planu fotografije. Ovakvih ograničenja, pak, u Holandiji, Britaniji i Nemačkoj nema.

Foto: WDG Photo / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Nevena kaže,

    ovo je korisno znati pred put


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.