Recenzija: HTC Desire Eye


Selfiji su danas postali nezaobilazni trend, ne možete proći ulicom a da ne vidite uglavnom dvoje zaluđenika kako prave grimase na licu i ispruže ruku i onda se uglavnom slikaju prednjom kamerom. I ne samo na ulici, već i u klubu, shopping centru, u kućnim uslovima... S obzirom na uglavnom loš kvalitet tako napravljenih selfija, jer prednja kamera ima malu rezoluciju, a zadnjom treba ubaciti u kadar glavu, HTC je odlučio da za prednju kameru stavi pravu 13 MP kameru, a nisu se samo na tome zaustavili već su dodali i dual LED blic. Ono što je zanimljivo - ostatak specifikacija je takođe odličan. Dakle, pored vrhunske kamere, HTC se pobrinuo da kupci Desire Eye modela imaju telefon vrhunskih performansi koji će im služiti za sve a ne samo za selfije. U nastavku pročitajte utiske...

Specifikacija
- Ekran: 5,2″ IPS LCD 1920 x 1080, 424 ppi
- SoC: Snapdragon 801
- CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,3 GHz
- GPU: Adreno 330
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširivo Micro SD karticama do 128 GB
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, A-GPS/GLONASS, Bluetooth 4.0, NFC, MHL, LTE
- Kamera: 13 MP/1080p, f/2.0, dvotonski LED blic
- Prednja kamera: 13 MP/1080p, f/2.2, dvostruki LED blic
- Dodatno: Boom Sound stereo zvučnici, vodootporan IPx7 (do 1 m dubine i 30 minuta)
- Baterija: 2400 mAh
- OS: Android 4.4.4 KitKat sa Sense 6.0 UI nadogradnjom

Plus
- Najbolja prednja kamera sa blicem
- Vodootporan (zaštićen je nano coatingom, nema poklopaca na micro USB i 3,5 mm ulazu)
- Vrhunski ekran
- Odličan zvuk zbog Boom Sound stereo zvučnika
- Odličan kvalitet izrade i boje

Minus
- Prostor ispod ekrana je mogao da bude manji i sa kapacitivnim tipkama
- Softverske sitnice

Dizajn i kućište

Za razliku od One modela koji dolaze u metalnom kućištu, Desire Eye upakovan je u polikarbonatno i sa veselim bojama. Model koji smo imali na testu ima tamno plavu pozadinu, plave ivice i bele detalje napred. Jasno je da HTC ovime cilja pre svega na mlađu populaciju, ali verovatno će biti dosta starijih kojima će se nov pristup dizajnu svideti.

Kućište je iz jednog dela, tako da nije moguće skinuti zadnju masku. Ovo jeste problem ukoliko npr. samo želite da zamenite bateriju, ali činjenica je da sve više modela ima ovaj princip zatvorenosti.

Na prednjoj strani dominira ekran ispod koga postoj malo veća praznina u kojoj se nalazi samo HTC logotip. Na gornjoj strani nalai se kamera sa dvotonskim blicem, senzori za osvetljenje i brzinu kao i LED dioda koja svetli crveno kada se uređaj puni ili dobijete neku notifikaciju. Treba spomenuti i lepo skrivene Boom Sound stereo zvučnke iznad i ispod ekrana.



S desne strane uređaja nalaze se tipke za uključivanje i kontrolu glasnoće, ali i posebna tipka za kameru, odnosno okidač fotoaparata. Ulazi za nano SIM karticu i Micro SD izgledaju kao dugmad s obzirom na to da su posebno zaštićeni kako voda ne bi mogla da dospe u njih.

Ulaz za micro USB kabal nalazi se na donjoj strani i nema poklopac jer je zaštićen nano coatingom, a isto važi i za ulaz za slušalice na gornjoj strani. Na donjoj ivici nalazi se još i glavni mikrofon.

Zadnja strana izrađena je od fine plastike, na vrhu se nalazi kamera sa dvotonskim blicem dok je na sredini smešten HTC logotip koji je ovaj put štampan (za razliku od, recimo, One M8 modela gde je ugraviran), a tu je i sekundarni mikrofon.

Ceo uređaj deluje vrlo elegantno i uprkos plastici daje utisak premium kvaliteta izrade. Uređaj savršeno leži u ruci uprkos malo većim dimenzijama, koje su skoro kao Note 4 koji čak ima i nešto veći ekran. Lepo zaobljene ivice i elegantni prelazi, sa blago gumiranim bokovima odlično leže u ruci i nećete imati utisak da će vam uređa ispasti. Debljina uređaja je 8.5 mm, a masa 154 grama, daju uređaju potrebnu čvrstinu.



Iako nije metalno, kućište je odlično izvedeno, korišćena mat plastika i drugi materijali deluju mnogo ekskluzivnije i lepše nego recimo Samsung-ovih modela gde se praktikuje sjajna (glossy) plastika. Jedina zamerka ide na račun velikih ivica, naručito ispod ekrana gde se nalazi samo HTC logotip. Ovde su mogle da legnu kapacitivne tipke, a ne da se koriste softverske koje "otmu" još jedan deo ekrana.

Ekran

HTC Desire Eye ima 5,2 inčni LCD ekran sa IPS panelom i 1080p rezolucijom. Iako će biti onih koji smatraju da je došlo vreme za 2K ekrane i ovome dati zamerku, vrlo je jasno kako je to potpuno nepotrebno s obzirom na činjenicu da je gustoća 424 ppi, i da je to mnogo više od 300-320 ppi koliko prosečno ljudsko oko može da vidi, dakle, mnogo je više od tzv. Retina granice tako da bi u ovom slučaju veća rezolucija izazvala samo kontra efekte poput bržeg pražnjenja baterije.

Prikaz boja na dnevnoj svetlosti je odličan, a moramo pohvaliti i uglove gledanja ekrana. Boje na LCD ekranu teže da budu što realnije, ali u tome malo izmiče crna boja, koja nije toliko intenzivna. Naravno, ovo nije mana, već samo zaključak da može da bude malo bolje.

Ukupno gledano, radi se o odličnom ekranu koji će vam biti prijatno da gledate, uživanje u videu i surfovanju neće izostati čak ni pri direktnoj sunčevoj svetlosti.

Hardver

Iako smo i sami pre gledanja specifikacija pomislili kako se ovde radi o običnom telefonu namenjenom "selfi manijacima", blagim pogledom u hardverski deo i kasnijim testiranjem shvatili smo da je HTC Desire Eye zapravo prikriveni top model i da vam porednje njega neće trebati više nijedan uređaj, bilo za posao, igru, društvene mreže...

U ovaj uređaj ugrađen je Snapdragon 801 procesor sa četiri Krait 400 jezgra koje kucaju na taktu od 2,3 GHz, a za grafiku je zadužen Adreno 330 GPU. Uz 2 GB RAM-a ovo je proverena konfiguracija koju smo viđali u mnogim top modelima u 2014.-oj i koja će ujedno ispuniti sve zadatke koje mu postavite.

Uređaj ima 16 GB interne memorije (korisniku dostupno oko 10) što je za današnje vreme možda malo, ali uz micro SD kartice kapacitet možete proširiti za dodatnih 128 GB. Ubacivanje memorijske kartice, kao i nano SIM kartice dodatno je olakšano jer za taj proces nije potrebna iglica kako bi se otvorile "fioke" već se poklopci vrlo lako skidaju.

Multimedija i povezivanje

Pregled multimedije na ovom uređaju je pravo uživanje. Zvuk je savršeno čist i verovatno najbolji na do sada testiranim telefonima. Playeri su sasvim zadovoljavajući tako da nećete morati da skidate alternativne sa prodavnice.

Što se tiče povezivanja, tu je manje-više sve što vam može zatrebati, od WiFi-a i njegovih derivata, preko Bluetooth-a i NFC-a pa sve do GPS-a i MHL-a. 3G radi vrlo dobro i uopšteno sa prijemom signala kroz testiranje nismo imali nikakvih problema. Treba spomenuti da je podržan i USB on-the-go.

Softver

HTC Desire Eye u trenutku testiranja pokretao je Android 4.4.2 Kitkat sa HTC-ovim Sense interfejsom. Stvari bi trebale uskoro da se promene, kada svi dobiju Lollipop nadogradnju koji je HTC obećao za početak ove godine.

Interfejs je brz i fluidan, krasi ga moderan dizajn i opcije koje smo viđali na HTC One M8. Možete koristiti do 5 panela na početnom ekranu, a tu je i BlikFeed sa leve strane. O BlinkFeed-u smo već pisali, sada ćemo samo ukratko reći da je to prilagodljiv i može vam prikazivati vesti i razne objave sa Facebook-a i Twitter-a, a možete ga podesiti i tako da prikazuje samo objave sa Facebook-a. Upravo zbog toga što se blagim prelaskom prsta na levo aktivira, vrlo je napadan ukoliko ne želite da ga koristite.



Što se softvera generalno tiče, nemamo nikakvih bitnijih zamerki, osim što, recimo, uređaj se vrlo lako uključuje. Tako se, dok je bio na testu, u džepu ili rancu sam aktivirao mnogo puta. Moramo da pohvalimo tastaturu i raspored tipki, na koje se korisnik vrlo lako navikne.

Spomenimo još da uz Desire Eye dobijate na poklon i 100GB prostora za skladištenje na servisu Google Drive, koji važi naredne 2 godine.

Kamera

Nakon što su na One modelu forsirali UltraPixel tehnologiju i pokušali da ubede korisnike kako je njihovih 4 MP dosta bolje od, recimo, Samsung-ovih 13 ili 16, na Desire Eye modelu ipak nisu želeli da eksperimentišu i vralili su se u sferu velikih brojeva, pa tako zadnja kamera ima 13 MP, a pošto je u pitanju selfi telefon, i prednja dolazi sa isto toliko MP, ali ne nešto drugačija i malo lošija.



Softver kamere sličan je onom na One modelu, možete podešavati ISO ili recimo ekspoziciju, kako na zadnjoj tako i na prednjoj kameri. Podešavanja su dovedena do sitnih detalja kako bi napravili šo bolju fotografiju, ali ako ne želite da se zamajavate, uvek možete koristiti jednostavno automatiku.

Zadnja kamera pravi fotografije visokog kvaliteta, količina detalja je zadovoljavajuća kao i kontrast i boje, a HDR je takođe za pohvalu. Prednja kamera imaotvor bledne f/2.0, ali primetan je nedotatak optičke stabilizacije. U noćnim uslovima fotografije će imati možda nešto više zrnatosti, ali u rešavanju tog problema pomoćiće dvotonski blic koji će omogućiti da fotografije budu što prirodnije.



Iako mnogi misle da je prednja kamera ovog telefona identična zadnjoj (verovatno zato što po specifikaciji obe imaju 13 MP), to ipak nije tako. Iako je prednja kamera na Desire Eye definitivno najbolja od svih testiranih telefona, ipak je je nešto lošija od zadnje. Otvor blende je manji, a tu je i običan dual LED blic. Količina detalja je nešto manja, ali ovo je definitivno najbolja selfie kamera koju trenutno možete nabaviti.

Obe kamere mogu da snimaju Full HD video, a izostao je famozni 4K, koji je realno još uvek nepotreban s obzirom da je broj vlasnika 4K ekrana kod nas zanemarivo mali. Spomenimo još da prednja kamera snima video pri 26 fps, dok zadnja pri 30 fps. Zvuk se snima u dva kanala i dosta je dobrog kvaliteta (iako nismo bili na nekom koncertu u vreme testa da to isprobamo na najbolji način).

Fotografije i video napravljeni ovim uređajem pogledajte ovde.

Baterija

HTC se nikada nije isticao po dobroj bateriji, pa tako i za ovaj uređaj možemo reći da je tek prosečna. Naime, iako je uređaj dosta velik u visinu, i tu je mogla da se stavi poveća baterija, to ipak nije učinjeno, pa tako uređaj dolazi sa baterijom od tek 2400 mAh. Ovo je dosta za jedan dan normalnog korišćenja, eventualno dan ipo, ali uz neku intenzivniju upotrebu moraćete brzo do punjača ili neke eksterne baterije.

Naravno, to nije ništa strašno, uzmemo li u obzir da je većina telefona danas upravo takva. Jedina bitna mana je što kada baterija padne na ispod 15%, uređaj onemogućava blic. Ovo nam je poznato još od ranije, recimo od One X još iz 2012. godine, a čudi nas da ova iritiantna funkcija nije izletela do danas. U prevodu, ukoliko ste u klubu i želite da napravite neki kul selfi, tamo posle ponoći, a baterija vam je skoro prazna, vaš prednji (ali i zadnji) blic nećete moći da koristite. Da situacija bude još gora, upravo ste videli neku poznatu ličnost... Sve u svemu, nadamo se da će se HTC ipak smilovati i nekim updateom konačno rešiti ovu groznu "funkciju".

Utisak

Desire Eye je definiivno top model prikriven iza maske selfie telefona. Ukoliko mnogo volite da izlazite po noćnim klubovima sa prijateljima, posećujete koncerte ili ste generalno noćna ptica, ovo je pravi telefon za vas. Pored odlične prednje kamere, dobićete telefon odličnih specifikacija upakovan u vrlo lepo dizajnirano vodootporno kućište. Nema sumnje da je HTC napravio odličan telefon, kome je jedina bitna zamerka nešto veći prazan prostor ispod ekrana. Recimo i to da je zvuk odličan i da su obe kamere na visokom nivou kvaliteta.

Jedina stvar koja bi mogla da predstavlja problem je cena. Iako je cena manja od One M8 modela, daleko od toga da se radi o jeftinom telefonu. U slobodnoj prodaji nije mnogo zastupljen a cena je oko 430 evra. Što se tiče ponude operatera, za sada je dostupan samo u Vipu, ponudu možete pogledati ovde.

Uređaj ustupio: HTC Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    koliko vidim super telefon...
    sada sam u dilemi, S5 ili ovaj?


  2. Marko kaže,

    ovaj definitivno, mani S5


  3. Анониман kaže,

    Vrh telefon, samo da je malo jeftiniji


  4. Анониман kaže,

    predobar telefon


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.