Najavljen Android M, pogedajte celu I/O konferenciju


Jedna od najvećih novosti na ovogodišnjoj I/O konferenciji je i nova verzija Android operativnog sistema, pod oznakom M. U javnost je puštena developerska verzija sa mnoštvom novih opcija. Iz njih se donekle izdvaja novi "power management" sistem koji kontroliše USB priključak mobilnog uređaja. Osim podrške za novi standard, USB Type-C, prilikom uključivanja kabla korisnik će moći odabrati za šta će isti iskoristiti - za obično punjenje, prebacivanje podataka, kontrolu MIDI uređaja, ili pak za punjenje nekog drugog uređaja.

Android M donosi i opciju Google Now on Tap. To je sveprisutni virtuelni pomoćnik koji komunicira s drugim aplikacijama i pruža dodatne informacije na temelju upita preuzetih iz poruka, s društvenih mreža, ali i onih zadatih glasovnim putem.

Novi Android omogućiće i autentikaciju korisnika otiskom prsta za sistem mobilnog plaćanja koji je, prilično neinventivno, nazvan Android Pay.

Prema svemu navedenom, jasno je da je i Google gotovo sve snage koncentrirao na mobilne usluge. Oni koji ne rade na mobilnim servisima, u Google-u se bave još jednim trendom koji beleži ubrzan rast - Internetom stvari (Internet of Things). Google će za IoT prirediti posebnu, donekle okljaštrenu verziju Android-a, koja se naziva Brillo. Ovaj sistem, o kojem za sada ne znamo mnogo, pojaviće se u trećem tromesečju ove godine, a hardverski zahtevi će biti vrlo niski, najavljeno je na konferenciji.

Osim Brillo-a, predstavljen je i komunikacioni standard za IoT uređaje, naziva Weave. Reč je o standardu kompatibilnom sa Apple-ovm HomeKit-om, a isti bi trebao da omogući lakše povezivanje svih uređaja u tzv. "pametnom domu". Više detalja o ovome najavljeno je do kraja godine.

O ostalim događanjima na I/O konferenciji, kao i detaljnije opise svih noviteta predstavljenih tokom nje, sigurno će još biti reči na našim stranicama u narednim danima.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.