Sud im traži da plate ukoliko žele podatke o piratima


Prema pisanju BBC-a, Dallas Buyers Club LLC, vlasnik prava na film Dallas Buyers Club iz 2013. godine, doživeo je pravi fijasko na australijskom sudu.

Dallas Buyers Club LLC je pri Saveznom sudu Australije pokrenuo postupak kojim se od grupe australijskih ISP-ova zahteva da predaju podatke o svojim korisnicima koji stoje iza ukupno 4726 jedinstvenih IP adresa. Utvrđeno je kako je upravo sa tih IP adresa film Dallas Buyers Club ilegalno preuziman pa bi se dobijanjem korisničkih podataka mogla zatražiti kompenzacija za narušena autorska prava.

Nakon žalbe ISP-ova na ovakav zahtev, Savezni sud je presudio da ako Dallas Buyers Club LLC želi doći do ličnih podataka 4726 australijskih korisnika Interneta, dužan je sudu platiti iznos od 442 hiljade američkih dolara. Takođe se zabranjuju bilo kakva nerealna i previsoka potraživanja od prekršilaca autorskih prava te proračunata pismena upozorenja u kojima se navodi da će prekršioci izbeći skupe i dugačke sudske parnice ako odmah plate nešto manju novčanu kaznu.

Na kraju, Dallas Buyers Club LLC će od australijskih prekršilaca autorskih prava moći zatražiti samo kompenzaciju koja odgovara ceni filma Dallas Buyers Club na tržištu i troškovima slanja pismenog upozorenja.

Foto: RG-vc / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.