Recenzija: Chuwi Hi8


Ponuda tableta ispod 100 evra u Srbiji je zaista velika, a moguće je naći i za manje od 50 uređaje potpuno nepoznatih proizvođača sa očajnim hardverom i groznim softverom. Sve što bar nešto valja košta mnogo, pa sem iPad-a i nekih Samsung-ovih uređaja na našem tržištu nema tableta koji valja.

Zato su nam prijatelji sa webshopa GearBest poslali jedan odličan tablet koji košta samo 83 evra - Chuwi Hi8. Tablet sa ovakvim karakteristikama u Srbiji bi sigurno koštao barem duplo više, ali ako naručite iz inostranstva dobićete dobar kvalitet i nisku cenu.

Ukoliko niste čuli za brend Chuwi, nećemo vam zameriti jer do nedavno nismo ni mi. Na našem tržištu nisu poznati, ali kompanija postoji već godinama. U Srbiji prodavnci ni ne uvoze Chuwi uređaje, pa je jedini način da dođete do njih preko stranih sajtova za kupovinu, poput GearBest-a.



Chuwi je na tržištu dugo prisutan, još daleke 2004. godine proizvodili su MP3 i MP4 playere, dok su sa proizvodnjom tableta krenuli tek 2013. godine.

Tablet koji testiramo, Chuwi Hi8, donosi odličan hardver i dva operativna sistema - Windows 10 i Android 4.4.4. Šta nas je sačekalo u kutiji i da li tablet vredi pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 8-inčni IPS MagicColor Panel ekran rezolucije 1920x1200px
- CPU: Intel Z3736F (2.16GHz, Quad Core)
- GPU: Intel HD Graphic(Gen7)
- RAM: 2GB
- ROM: 32GB (proširiva memorijskim karticama do 64GB)
- Zadnja kmera: 2.0MP
- Prednja kamera: 0.3MP
- Povezivanje: WiFi, Bluetooth, USB, OTG, 3,5mm audio jack
- Kapacitet baterije: 4000 mAh
- Operativni sistemi: Android 4.4.4, Windows 10
Kupovina

Plus
- Odličan ekran
- Dva operativna sistema
- Dobar hardver
- Lep dizajn
- Odlična cena

Minus
- Kamera bi mogla da bude bolja
- Nema HDMI izlaz

Dizajn i kućište

Chuwi Hi8 dolazi sa lepim kućištem ne tako lepe debljine od 0,93 cm. U osnovi, tablet je plastičan sa metalnim okvirom nalik na onaj koji smo videli na Galaxy-ju S5 recimo. Za kineske uređaje navikli smo da imaju jako loš dizajn, ali Chuwi Hi8 se ovde ističe stvarno lepim ivicama i detaljima što možete videti na fotografijama. Tablet ima 304 grama, što u kategoriji 8-inčnih tableta nije mnogo.

S prednje strane nalazi se ekran koji ima nešto deblje ivice. Postoji jedno kapacitivno dugme koje na Android-u vraća na početni ekran a u Windows-u otvara start meni. Tu je i prednja kamera od 0,3 MP koja će biti dovoljna tek za video pozive. Sa zadnje strane smešten je solidan zvučnik i kamera bez blica rezolucije 2 MP. Sa strane su lepo izvedeni dugmići za ukljućivanje ekrana i pojačavanje/stišavanje zvuka, mada njihova pozicija i nije najbolja s obzirom da su dosta visoko i nisu pod prstom. Malo ispod njih nalazi se slot za memorijsku karticu.



Čak i osobe sa manjim šakama moćiće da obihvate tablet bez problema s obzirom da je 16:10 odnos stranica. Iako je odnos 4:3 bolji zbog veće površine ekrana, tablet je ovako dosta praktičniji. Ivice nisu glatke već oštrije, i tablet vam neće tako lako ispasti. Dakle, ergonomija je na visokom nivou.

Iako je jasno da su u kompaniji želeli da naprave što bolji tablet sa dobrim detaljima, nekako su upravo ti detalji doneli jednu manu. Zadnja maska nije glatka već ima jako lepu teksturu sa kosim crtama koje su urezane u plastiku. Ovime se postiglo da tablet ne bude klizav i da izgleda elegantnije, ali problem nastana kada samo malo prljavštine uđe između urezanih linija. Tablet se onda teško čisti, a vrlo lako se zaprlja. Da je crn, ovo se sigurno ne bi toliko primećivalo, ali na belom uređaju vidite svaku trunku prljavštine. Otisci prstiju se ne vide što je još jedna super stvar pored lepog dizajna i funkcionalnosti. Jedino to malo teže čišćenje urezanih linija možemo da stavimo pod manu, ali ne veliku vrednu spomena u gornjem delu recenzije s obzirom da je moguće očistiti krpicom za minut.

Dakle, pohvaljujemo dizajn kućišta. Zadnja maska se ne skida, ali odlična stvar je to što su šrafići za rastavljanje tableta sa spoljne strane, vidljivi i lako dostupni, pa u slučaju nekog kvara možete i sami popraviti a ne da vraćate tablet u Kinu.

Ekran

Chuwi Hi8, kao što mi i ime kaže, ima IPS ekran veličine 8 inča. Rezolucija je čak 1920 x 1200 px, što dovodi do gustoće piksela od 283 ppi. Iako je ovo manje od Retina granice, mora se priznati da je odlično, posebno kada u obzir uzmete cenu uređaja.

Ekran je dosta oštar, boje su lepe i teže ka prirodnim. Uglovi gledanja su iznenađujuće dobri, a jedina mana može da bude to što pregled na suncu nije toliko dobar. Odziv ekrana je dobar, moguće ga je koristiti sa svih deset prstiju i za to nemamo zamerke.

Još jedna stvar - ekran malo "poludi" kada se uključuje pod Windows-om, pre će biti da je to zbog grafike ili loše optimizovanog Windows-a, pošto na Android-u tih problema nema. Naravno, moguće je i da se ovo pojavljuje samo na našem modelu, ali ukoliko kupite ovaj uređaj i to vam se desi prilikom paljenja - nije do ekrana, pre će biti da je do Windws-a i možda se reši kroz neki update.

Kinezi na sve misle - neće vam dati Gorilla Glass, ali ćete dobiti foliju za ekran. Dakle, kada skinete štampanu foliju sa ekrana, ispod vam ostaje providna upotrebljiva, standardna folija koju bi inače morali da kupite. Odlična stvar, priznaćete.

Hardver i performanse

Šta očekivati od jednog jeftinog uređaja? Sigurno ne mnogo, ali ono što nudi Chuwi Hi8 je stvarno odlično, do te mere da se pitamo kako im se isplati da proizvode. Uređaj ima Intel procesor (Z3736F ako vam nešto znači model), ima četiri jezgra na taktu 2.16GHz, dok je za grafiku zadužen Intel HD Graphic(Gen7).

Za multitasking, tu je 2 GB RAM-a kao i 32 GB interne memorije koju microSD karticama možete proširiti do 64GB. Ipak, ima jedna caka... Windows zauzima oko 10GB i preostaje vam još nešto manje od 10. Ostatak ide za Android gde vam je dostupno oko 7 GB. Dakle, praktično dobijate 17 GB upotrebljive memorije, ostalo su sistemi. Moguće je proširiti memoriju, a dodatni plus je i što u paketu dobijate USB OTG kabal pa možete u uređaj ubaciti flash memoriju, priključiti tastaturu ili miša... Mogućnosti je mnogo.

Na Antutu Benchmark-u, Android postiže oko 34.000 bodova što uopšte nije loš rezultat. Štaviše, za ovako jeftin uređaj to je odlično.



Što se performansi tiče, uređaj je dosta dobar. Na Windows-u bez problema smo instalirali i koristili Photoshop CS5 (sigurno je mogo i noviji, ali hajde da baš ne preterujemo). Sve osnovne funkcije su radile bez problema, nismo radili sa mnogo layera, komplikovanim efektima i velikim pripremama za štampu jer je logično da to ovaj uređaj ne može izvući bez bugova, ali sve osnovno radilo je bez ikakvog kočenja. Uspeli smo da uradimo promenu veličine, popravimo boje i kontrast, napravimo sitnije izmene poput uklanjanja bubuljica. Instalirali smo i Chrome koji radi odlično, kao i Winamp sa kojim takođe nije bilo nikakvih problema. Dakle muzika, surf i Photoshop - sve radi odlično. Ovo je inače odlična stvar za putovanje kada vam je baš neophodan računar, a u torbi nemate puno mesta.

Sa hardverske strane, opet imamo samo reči hvale. Sve što smo očekivali da će raditi - odlično radi. Jedino je zauzeće memorije veliko, ali tako je kada imate dva operativna sistema od čega je jedan teški Windows.

Softver

Prvo da razjasnimo princip dva operativna sistema. Mnogi koji su videli uređaj prvo što su pitali bilo je kako radi i da li se bira samo jedan a drugi se više ne može koristiti. Kinezi su napravili jako pametno rešenje (pritom nismo ironični). Kada koristite Android, u spuštajućem meniju na gordnjoj strani imate OS Switch, tu pritisnete i uređaj će odmah pokrenuti Windows. Kada koristite Windows, a želite Android, u taskabru je "pinovana" prečica za Android, odnosno postoji aplikacija.

Kao što vidite ceo proces je vrlo jednostavan i logičan - kada koristite Android, Windows je isključen, kada koristite Windows Android je isključen. Ne možete koristiti oba sistema u isto vreme, to bi bilo suludo s obzirom na procese i veliko opterećenje hardvera.

Dakle, uređaj ima Android 4.4.4 i Windows 8.1, premda smo mi dobili verziju sa Windows-om 10 ali možete kupiti i W8 verziju isto na GearBest-u, što znači da kompanija polako isporučuje ažurirane verzije sistema u prodaju.

Krenimo od onog manje zanimljivog - Android.

Radi se o običnoj (Nexus) verziji Android-a, bez ikakvih nadogradnji interfejsa. Ovo je zapravo odlično jer ako mnogi veći proizvođači jedva uspevaju da naprave UI da bude fluidan i lep, kako će tek onda male kompanije poput Chuwi-ja da naprave stvar da bude potpuno funkcionalna. Zato je odabir standardnog Android-a najbolje rešenje - bez puno petljanja i pravljenja bugovito softvera koji posle samo treba krpiti.

Ako vam na Samsung-ovim uređajima smeta bloatware, ovde ćete ga mrzeti "za sve pare". Osim što će vas na Android-u u startu dočekati, svima nam razumljiv kineski jezik, prave čari ćete otkriti teka kada uspete da promenite jezik i shvatite da je ostalo nekih neprevedenih delova recimo u podešavanjima, a kao šlag na tortu tu vam je gomila aplikacija koje vam nikad neće trebati pošto su na kineskom i nemaju engleske verzije. Istknimo, tu je Baidu koji zovu još i "kineski Google", ali i neke aplikacije kojima zbog jezičkih barijera nismo uspeli da istražimo funkcije. Jedna je recimo nešto kao Clean Master, oslobađa RAM čisti smeće, ali je smorna "ko sam đavo" jer nakon pokretanja samo Force Stop je može ukloniti sa ekrana (ili poznavanje kineskog).

S obzirom da je te nepotrebne aplikacije moguće obrisati, nećemo ovo uzeti kao neku veliku manu. Ukoliko vam nisu potrebne, obrišite ih, ukoliko znate kineski, možda će vam biti od koristi.

Idemo na ono dosta zanimljivije - Windows 10.

Iako autor ovih redova ne voli Windows 8/8.1, a posebno ne Windows 10 već koristi Mac računar sa OSX-om, Windows 10 nije baš "legao". Da je Windows 7 "druga bi se pesma pevala" s obzirom da se radi o verovatno najboljem sistemu koji je Microsoft izdao, svesni su sigurno i oni toga ali će vas svim silama pokušati nagovoriti da pređete na Windows 10.

S obzirom da je uređaj došao sa Windows-om 10, nismo imali previše izbora. Iako nam se grafički uopšte ne sviđa, a pritom kruže priče i o navodnom špijuniranju kroz njega, definitvno nam nije drag. Ipak, na Chuwi Hi8, Windows 10 radi jako dobro. Štaviše, usuđujemo se da kažemo da je godinama ispred Android verzije koja je jedina alternativa na ovom uređaju.

Dakle, Windows 10 je na ovom uređaju stabilan i dobro izveden. Bukvalno imate punu desktop verziju Windows-a, naravno legalnu, potpuno besplatno. To je ujedno i ubedljivo najveći plus ovom tabletu. Windows je upotrebljiv, na njemu možete instalirati standardne aplikacije (ne zavisite samo od glupih i beskorisnih Metro aplikacija), pa kao mi možete instalirati Photoshop, Chrome, alate za programiranje pa čak i igrice... Apsolutno sve što je hardverski podržano možete da koristite.

Dakle, uz Android koji možete koristiti povremeno za neke aplikacije i igrice koje volite, tu je puna verzija Windows-a, što ovom tabletu daje visoku vrednost i bez sumnje radi se o best buy uređaju.

Napomenimo i to da su Windows i Android odvojeni, odnosno da ako ste napravili fotku na Android-u, ona se neće pojaviti na Windows-u. Ovo se moglo zakljičiti i zbog podele memorije, ali nije loše ni pomenuti da ne bude zabune.

Povezivanje i multimedija

Chuwi Hi8 ne podržava mobile mreže, ali je zato tu WiFi i Bluetooth. Odlična stvar je pomenuti USB on-the-go koji će vam omogućiti korišćenje tastature, miša ili eksterne memorije, a nedostatak može predstavljati jednino izuzetak HDMI izlaza. S obzirom da su Kinezi vrlo poslovni, oni vam nude kompromis - gotovo za istu cenu možete dobiti Vi8 model, koji ima lošiji ekran, ali zato dolazi sa mini HDMI izlazom, pa je uređaj moguće HDMI kablom povezati za televizor ili monitor.

Dakle, ako vam je potreban HDMI izlaz, birajte Vi8 model, a ukoliko nije i pre želite bolji ekran Hi8 je prava stvar za vas.

Zadnji zvučnik je solidnog kvaliteta, glasan je, ali ne preterano, niski tonovi nisu najbolje izvedeni ali to nije toliko važno jer se radi o tabletu i malo koji uređaj ima dobar zvuk. Tu je i auidio jack za slušalice koji daje dobar zvuk, mada to najviše zavisi od slušalica koje izaberete s obzirom da u paketu ne dobijate nikakve.



Pregled multimedije je dosta dobar, na Windows-u možete da instalirate bilo koji player i pustite bilo koji tip datoteke. Hardverskih prepreka prilikom gledanja FullHD videa neće biti tako da možete da se opustite i gledate film ili neki YouTube video bez problema.

Kamera

Svi znamo da tableti nemaju dobre kamere. To je i ovde slučaj. Kamera ima rezoluciju od svega 2MP. Kvalitet snimaka bio bi dobar da smo ovo imali recimo pre 7, 8 godina, a ovako kameru ovog tableta ćete koristiti baš kada nemate nikakvu bolju. U dnevnim uslovima fotografije nisu mnogo loše, isto važi i za video. Dakle, upotrebljive su ali ništa posebno nemojte očekivati, čak u mnogim slučajevima zadnja kamera ovog uređaja lošija je od prednje na telefonima.

Blic naravno ne postoji pa je fotkanje noću bez negog dodatnog osvetljenja nemoguća misija. Fotografije su bez kontasta, često bez fokusa jer manualno fokusiranje ne postoji kao ni zoom, video je loš, prilikom zumiranja baš ništa nije jasno. Možda bi uz neku apliaciju sa Play Store-a fotografije bile za nijansu bolje, ali to ostavljamo vama da testirate.

Sve u svemu, od kamere ne očekujte puno, a ako ćemo iskreno sem iPad linije i Galaxy Tab S2, nijedan drugi tablet se ne može pohvaliti dobrom ili makar solidnom kamerom.



Baterija

Chuwi Hi8 ima bateriju kapaciteta 4000 mAh. Ovo možda deluje kao mnogo, ali zapravo možete da izvučete tek oko 5 sati korišćenja, recimo gledanja videa. U stand by modu, uređaj ne troši mnogo, pa za noć ne izgubi više od 5%. Kako potrošnja zavisi od korisnika i korišćenih aplikacija, teško je reći da li je baterija dobra ili ne. U našem slučaju na testu koji je trajao više od 10 dana, baterija se pokazala kao dosta dobra.

Kako će se pokazati vama, moraćete sami da testirate.

Utisak

Ukoliko pogledate odnos uloženog i dobijenog, u velikom ste plusu. Uređaj koji košta 83 evra sa besplatnom dostavom uz ovako dobar hardver i pun Windows 10 zaista vredi svaku paru. Ovakav uređaj u Srbiji bi koštao sigurno duplo više, svi znamo koliko su naši trgovci i uvoznici alavi.

Dakle, ukoliko vam treba prenosni računar (ali bukvalno) Chuwi Hi8 je sjajan izbor. Dokaz da je Chuwi ozbiljan sa tabletima je i taj da 15. oktobra stižei Pro verzija ovog tableta, koja će doneti sve popularniji Intel-ov Atom X5 Z8300 procesor iz Cherry Trail porodice sa Intel HD grafikom 8. generacije i Android 5.1 Lollipop i Windows 10. Imaće i USB type C, microHDMI i OTG. Ipak, očekivano je da će cena biti oko 130 dolara što je više nego što je slučaj sa trenutnim modelom.



Ono na šta trebate obratiti pažnju jeste da ćete na ovaj uređaj morati da platite carinu i PDV kada dođe u Srbiju. Nama je uređaj dolazio iz Holandije i potpuno neverovatno od slanja do preuzimanja prošlo je 8 dana, što je zaista odlično imajući u vidu da je poslato običnom poštom a ne kurirskom, recimo DHL-om.

Spomenimo i da smo u paketu, pored punjača, USB kabla i OTG kabla dobili 100 kineskih juana koje možemo da potrošimo nemamo pojma kako pošto je sve na kineskom. Ali da su Kinezi poslovan narod - dokazali su.



Sve u svemu, Chuwi Hi8 je odličan uređaj i sigurno najbolje što za taj novac možete kupiti.

Ukoliko vam se sviđa, posetite GearBest webshop i naručite i sebi jedan. Cena je trenutno 83 evra, uz to dobijate besplatnu dostavu, tako da se nesumnjivo radi o sjajnoj ponudi koju ne bi smeo da propusti svako kome je potreban dobar a jeftin tablet uređaj.

Uređaj dobili od: GearBest

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
12
  1. Анониман kaže,

    Tablet stvarno deluje ok, ali koliko izadje carina i pdv za njega?


  2. Анониман kaže,

    Koje igrice podrzava windows?


  3. Nikola kaže,

    Narucivao sam ranije na gearbestu, sve preporuke za njih, brzi i pouzdani!


  4. Carina je 10% i PDV 20% od cene, ili od procene vrednosti ako nema računa ili oni ne veruju... Preporučujem da naručujete iz EU, jeste malo skuplje ali lakše prolazi na carini :)

    Od igrica, sve što može da radi sa ovom specifikacijom - podržano je.


  5. Анониман kaže,

    Sta ako se pokvari?


  6. Анониман kaže,

    Windows 8.1 radi mnogo bolje od windows 7, iz licnog iskstva. Cak je i instalacija mnogo brza, kao i podzanje sistema. Testirao sam ovo na desetak razlicitih konfiguracija. Windows 10 jos nisam probao. Zato vas molim da ne favorizujete windows 7, jer je on mnogo sporiji.


  7. Анониман kaže,

    moze li android da se obrise?


  8. Ako se pokvari, vraćaš u Kinu ili sam popravljaš ako znaš ;)

    Meni Windows 7 staroj konfiguraciji radi duplo brže od 8.1 na novoj koja je duplo jača. Napominjem da su oba legalna i da to nije jedini slučaj tako da...

    Može verovatno, nisam probao niti planiram da ga brišem pošto nemam nijedan funkcionalan Adroid uređaj hehe


  9. Анониман kaže,

    Kako uredjaj stoji sa azuriranjima?


  10. Анониман kaže,

    Windows k'o windows. Kad idu za komp idu i za tablet. Ovo je punokrvni win, nije neka osakaćena verzija za tablet. Radi sve kao "pravi" komp. Čak neke stvari i brže diže jer nema klasičan hard nego ssd.


  11. Анониман kaže,

    Pokušavam da naručim tablet, verziju vi8, na sajtu gearbest, ali mi ne ide:) Ako neko ima vremena da mi ukratko objasni kako da naručim tablet sa pomenutog sajta. Unapred se zahvaljujem.


  12. Registruj se, dodaj u korpu i posle samo na plaćanje :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2016 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.