Deset hiljada routera zaraženo ''malwareom'' koji ih čini bezbednijim


Haker koji će napasti neki sistem kako bi ga učinio sigurnijim zvuči kao šala ili zaplet nekog filma, ali kako se čini upravo jedan takav "savesni haker" upada u hiljade nezaštićenih Wi-Fi routera i prisiljava njihove vlasnike da ih kvalitetnije zaštite.

Uz novu lozinku, naterat će vlasnike i da zatvori nezaštićene komunikacione kanale. Iako se čini kako je ovaj haker na pravedničkoj misiji, ono što radi je ilegalno. Ovaj malware su otkrili u Symantec-u, a dobio je ime "Linux.Wifatch" odnosno "Ifwatch". Širi se brzo i do sada se uvukao u više od 10.000 uređaja, uglavnom Wi-Fi routera.

- Nismo zametili maliciozne aktivnosti. Ali, u pravnom smislu, ovo je ilegalno. Neko upada u računare bez dozvola vlasnika - rekao je Val Saengphaibul iz Symantec-a za CNN.

Ifwatch je prvi put otkriven prošle godine, a kako se čini jedina namena mu je da očisti malware na routeru vlasnika, zatvori potencijalno ranjiv Telnet port, a potom ažurira softver i traži od vlasnika da promeni lozinku.

Naravno, još nije poznato je li ovo sasvim benigno. Ifwatch može pratiti šta se događa u routeru, a to potom i zabeležiti.

Iz Symantec-a navode i da se autor (ili autori) koda nije posebno trudio da ga skrije, odnosno da osigura da ga drugi ne mogu analizirati.

Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.