Recenzija: Samsung Galaxy A5 (2016)


Pre tačno godinu dana testirali smo prvu generaciju Samsung-ovog smartphonea A5, a sada je došao red na osveženu, A5 2016 verziju. A serija tada je konačno donela premium materijale na Samsung-ove uređaje, a sada uređaji su još lepši, elegantniji i kvalitetniji.

Za početak, testiramo model A5 iz srednjeg cenovnog ranga. Količina RAM-a ostala je ista kao na prethodniku, kao i kamera s tim da je sada malo povećan otvor blende na obe. Baterija sada ima veći kapacitet, 2900 mAh, što će obezbediti dužu autonomiju.

Krenimo redom...

Specifikacija
- Ekran: 5,2″ Super AMOLED, 1080p, 424 ppi gustoća, Gorilla Glass 4 zaštitno staklo
- SoC: Samsung Exynos 7580
- CPU: 8 x Cortex-A53 1,6GHz
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama do 128 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB-OTG; LTE Cat 4
- Zadnja kamera: 13 MP, f/1.9, 1080p, OIS
- Prednja kamera: 5 MP, f/1.9, 1080p
- Baterija: 2900 mAh
- Operativni sistem: Android 5.1 Lollipop

Plus
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Odličan ekran
- Podrška za memorijske kartice
- Odlična autonomija baterije

Minus
- Samo verzija sa 16 GB
- Cena, u odnosu na hardver

Dizajn i kućište

Prošlogodišnji Galaxy A5 doneo je bitan zaokret u dizajnu i korišćenju materijala na uređajima srednjeg cenovnog razreda. Model A5 2016 donosi potpuno novu priču, nove materijale i još bolju izradu.

Metalni okvir sada je drugačije konstruisan, pa je tako mnogo priatniji u ruci. Zadnja maska je sada izrađena od stakla, što uređaj čini još atraktivnijim. Tako je ovogodišnji Galaxy A5 postao više nalik na Galaxy S6, ali ima nešto drugačiji radijus uglova.

Iako je prošlogodišnji A5 bio aktraktivan i privlačan, ovaj novi nudi potpuno drugačije iskustvo. Verovatno će se većini svideti, ali sigurno je da će biti onih koji će negodovati na promene u koncepciji, pre svega zato što je ovogodišnji model više sklon oštećenju zbog zadnjeg staklenog dela. Na test smo dobili model u crnoj boji, na gde su na zadnjoj strani jako vidljivi otisci prstiju. S obzirom da nam je na test došao zajedno sa A3 modelom u beloj boji, bela je mnogo bolji izbor jer su otisci manje primetni.



Pored promena u izboru materijala, novi A5 u odnosu na prethodnika razlikuje se i po gabaritima. Uređaj je sada porastao u sve tri dimenzije, nešto zbog većeg ekrana, a nešto zbog veće baterije. Iako je A5 nešto deblji, nije izgubio na eleganciji i stilu. Štaviše, uređaj je mnogo lepši i prijatniji za držanje u ruci od prethodnika.



Fizičke tipke su standardno raspoređene kao i na drugim Samsung-ovim telefonima. Dugme za uključivanje smešteno je na desnom boku, a dva dugmeta za kontrolu zvuka na levom. Moramo posebno pohvaliti kvalitet dugmića, imaju odličnu čvrstinu i hod. Na donjoj ivici nalazi se microUSB priključak, audio jack, zvučnik i mikrofon.

Na zadnjoj strani nalaze se kamera, blic i Samsung-ov logo, vrlo lepo dizajnirani i uklopljeni. Na prednjoj ispod ekrana nalazi se centralno smešteno fizičko home dugme koje ima još i čitač otiska prsta, dok su sa strane smešteni kapacitivni multitasking i back dugmići koji su vidljivi tek kada ih dodirnete. Ovo će zahtevati malo privikavanja i nabadanja s obzirom na činjenicu da se u podešavanjima pozadinsko svetlo ne može postaviti da bude stalno uključeno. Iznad ekrana nalazi se standardni set senzora, prednja kamera, zvučnik slušalice i logo. Vrlo zanimljiv je i izostanak LED lampice za obaveštenja koja danas postoji na većini Android-a.



Čitač otiska prsta je sličan onom u S6, ali deluje da radi malo sporije u odnosu na njega. Preciznost je na istom, odnosno visokom nivou. Mnogi će uporediti sa iPhone-om, ali je tako nešto neuporedivo s obzirom na činjenicu da je Apple-ov Touch ID za generaciju precizniji i brži od svih ostalih čitača.

Uređaj u ruci ostavlja odličan premium osećaj kvaliteta izrade, a definitivno je jedan od najlepših uređaja na tržištu. Njegovih 7,2 mm debljine sigurno nikome neće predstavljati problem. Moramo pohvaliti i čunjenicu da je okvir oko ekrana uži nego na prethodniku, što je veliki plus.

Ekran

Standardno za Samsung, uređaj dolazi sa Super AMOLED ekranom koje ugrađuju u skuplje modele. Rezolucija je 1920 x 1080 px, što je više od 720p rezolucije koliko je imao prethodni A5. Na dijagonali od 5,2 inča, ovo rezultuje visokom gustoćom od 424 ppi.

Kvalitet ekrana je vrlo visok, a prikaz boja i kontrast su odlični kao kod Galaxy-ja S6.

Hardver i performanse

Samsung Galaxy A5 (2016), kao i prethodnik, uređaj je iz srednjeg cenovnog ranga i zato ne donosi najjači hardver. Tako se za pokretanje koristi Exynos 7580 procesor, a postoji i verzija sa Sanpdragon-om 615. Količina RAM-a ostala je kao i na prethodniku, 2 GB, dok interna memorija sadrži 16 GB, od čega je korisniku dostupno oko 11 GB. Srećom, moguće je proširiti memorijskim karticama do 128 GB.

Jasno je da procesor nije namenjen najzahtevnijim korisnicima, pa ovakva konfugurancija sama po sebi ne obećava puno. Ipak, za svakodnevne potrebe kao što su surfovanje, chat, mejlovi i korišćenje društvenih mreža je odlična. Možda jedino treba spomenuti da Snapchat iz nekog razloga ne radi baš najbolje.

Igranje hardverski zahtevnijih igrica je moguće, ali ne očekujte iskustvo kao na hardveski jačim modelima. Za grafiku je zadužen Adreno 405 grafički koprocesor koji se ne može meriti sa jačima.

Sve u svemu, za potrebe svakog prosečnog korisnika, kome su bitne društvene mreže i mejlovi ovaj telefon će raditi odlično. Ukoliko mnogo volite zahtevnije igrice, ovaj telefon nije za vas, i svakako će mnogo bolji izbor biti Galaxy S6 ili novi S7 ukoliko imate dublje džepove.

Povezivanje i multimedija

Galaxy A5 donosi uobičajene načine povezivanja, što uključuje DLNA, NFC i novi MST, koji se koristi za Samsung Pay uslugu. USB-C je izostao, pa tako uređaj korsiti stari micro USB koji podržava u USB OTG. Stari micro USB ima svojih prednosti, kao što su recimo dodaci, pa ga je Samsung zadržao i u najnovijem top modelu Galaxy-ju S7.

Zanimljivo je da na uređaju imamo i FM radio koji na telefonima polako izumire, pa je to svakako bitan plus za sve one koji ne žele da troše data saobraćaj na internet radio.

Prijem signala je odličan, a zvuk u telefonskoj slušalici iznad proseka, što smo od Samsung-a realno i očekivali.

Pregled multimedijalnih sadržaja je na visokom nivou, uz odličan prikaz i dobar zvuk iz zvučnika. Ukoliko volite da gledate filmove i serije na telefonu, bićete jako zadovoljni.

Softver

Iako je Android 6.0 Marshmallow već duže prisutan na tržištu, mnogi uređaji još uvek dolaze sa Lollipop-om, a jedan od njih je i Samsung Galaxy A5 (2016). Nadogradnja dakle još uvek nije tu i prilično iznenađuje Samsung-ova neažurnost po tom pitanju. Svakako, sigurno je da će nadogradnja doći, samo je pitanje vremena.

Interfejs je klasični TouchWiz koji je u zadnje dve godine jako lepo sređen, a na A5 nema problema sa brzinom i fluidnošću. Povremeno se može desiti da malo "zabode", ali samo u slučajevima kada istovremeno koristite više zahtevnih aplikacija, što se može pripisati i hardverskom nedostatku. Dakle, prosečan korisnik ovo ne mo trebao ni da primeti.

Sam izgled identičan je kao na ostalim novijim Samsung-ovim modelima. Kranji levi početni ekran donosi Briefing (čitač vesti i feedova), koji će većini kupaca kod nas i dalje služiti za ukras, jer još nije lokalizovan. Servisiran je od strane popularnog Flipboard-a, ali mu je ukupna funkcionalnost na prilično niskom nivou, s obzirom da ne možete dodavati izvore po sopstvenoj želji. Zato je odlična stvar što ga jednostavno možete ukloniti.

Kao i na većim uređajima, podržan je tzv. split-screen, koji omogućava korišćenje dve aplikacije odjednom. Iako je ovaj način rada primereniji većim ekranima, i na ovom će u mnogim slučajevima dobro doći. Zgodna stvar, ali i dalje ograničene upotrebljivosti, s obzirom da ju ne podržavaju sve aplikacije. Ovaj problem bi navodno trebao da bude rešen u sledećoj verziji Android-a, kad split-screen bude podržan na nivou operativnog sistema.

Pored uobičajene Google Play prodavnice, tu su i Galaxy aplikacije koje imaju i svoju prodavnicu. Već neko vreme, Samsung na svoje uređaje stavlja i aplikaciju za optimizaciju sistema u vidu zatvaranja nepotrebnih aplikacija, osobađanja memorije i zaštite od malwarea.

Partnetstvo sa Microsoft-om donelo je i na ovaj telefon Office aplikacije, Skype i OneDrive, na kome ćete dobiti 100 GB skladišnog prostora potpuno besplatno na period od dve godine. Bitna napomena što se Office aplikacija tiče - iako se u meniju sa aplikacijama već nalaze njihove ikonice, svaku od njih je potrebno dodatno preuzeti na uređaj. Ovakav pristup je zapravo dobar, jer oslobađa prostor ukoliko vam neka od njih ne treba.

Kamera

Galaxy A5 dolazi sa kamerom rezolucije 13 MP i jednostrukim blicem, kao i 5 MP prednjom kamerom. Obe kamere imaju f/1.9 otvor blende, što znači da u startu osiguravaju veći kvalitet u slabijim uslovima osvetljenja.

Interfejs kamere je manje-više poznat iz drugih Samsung-ovih modela i nalikuje onom na S6, ali ima nešto manje dostupnih opcija. U početku recimo da softver kamere nudi nekoliko osnovnih načina snimanja: automatski, profesionalni, panoramu, HDR i noćno.

Automatski način omogućava vam podešavanje samookidača, upravljanje blicem, kao i određivanje veličine i formata slike. Profesionalni način dodaje podešavanje balansa bele boje, ISO osetljivosti (do 800) i kompenzaciju ekspozicije. U punoj 13 MP rezoluciji fotografije se izrađuju u 4:3 odnosu stranica, dok sa 16:9 odnosom stranica fotografije imaju 9.6 MP.



Fotografije se okidaju vrlo brzo, a opšti kvalitet je na vrlo visokom nivou. Dinamički raspon je mogao da bude malo bolji. S druge strane, veći otvor blende osigurao je jasnije i uopšteno kvalitetnije noćne fotografije, kao i one u zatvorenom prostoru, tako da je ukupan kvalitet na vrlo visokom nivou. Blic je dovoljno jak za osvetljenje motiva u mraku i ako ih snimate s razumne udaljenosti, dobićete odlične rezultate.

Noćne fotografije odlikuju se sa niskim šumom, a predveče smo napravili odlične fotografije bez blica (posebno obratite pažnju na fotografiju kružnog toka).

Jedina zamerka može da ide na fokusiranje sitnijih bliiskih objekata (makro), gde fokus često pobedne i nije baš lako napraviti kvalitetnu fotografiju. To će dakle biti primetno tek kada recimo iz velike blizine fotografišete neki cvetić. S obzirom da to verovatno ne radite često, ovo ne možemo uzeti kao ozbiljnu manu.

Isto tako, video se snima u 1080p rezoluciji, dakle 4K nije podržan. Iako je na tržištu sve više 4K monitora, ovo ne možemo uzeti kao manu, jer većini korisnika koji imaju mogućnost za snimanje u toj rezoluciji ona im nije potrebna i često je ne koriste. Full HD video je prilično kvalitetan, optička stabilizacija je odlična, a moramo pohvaliti i količinu detalja. Ipak, ukupan kvalitet se ne može uporediti sa onim koji pruža S6.

Generalno, kamera je odlična za sve standardne potrebe i sigurno je da ćete biti zadovoljni. Prednja kamera takođe postiže odlične rezultate, tako da će i selfiji biti lepi. Odlična stvar je što fotku možete napraviti i samo dodirom ekrana, odnosno pregleda, što znači da ne morate da "bodete" dugme.

Pogledajte kako izgledaju fotografije napravljene ovim uređajem.



Baterija

Jedan od najvećih aduta Galaxy-ja A5 2016 svakako je baterija koja ima kapacitet od 2900 mAh, što u kombinaciji sa ekranom i štedljivim procesorom donosi odličnu autonomiju.

I dok je prosečno trajanje baterije od ujutru do uveče, eventualno do sutradan oko podneva, A5 donosi mnogo bolju autonomiju. Tako će prosečnom korisniku baterija trajati dva dana, a može se desiti da izdrži i treći.

U poređenju sa drugim uređajima ovde imamo gotovo 50% bolju autonomiju. Naravno, potrošnja je individualna stvar i zavisi od korisnika do korisnika.

Sam softver sadrži dva načina uštede baterije, koji rade na uobičajen način isključivanja data veze, dodatnog smanjivanja osvetljenja, isključivanja pozadinskih procesa i sl. Ništa što inače ne možete i sami napraviti kako bi u kritičnim trenucima dobili koji sat viška. Treba reći da uređaj podržava i Quick Charge 2.0 brzo punjenje, što znači da ćete za pola sata na brzom punjaču postići 50% kapaciteta.

Utisak

Samsung Galaxy A5 (2016) definitivno će vas osvojiti dizajnom i kvalitetom izrade. U ruci, uređaj zaista deluje impresivno i ostavlja premium utisak kao i mnogi skuplji modeli. Ekran je prosto savršen, a oduševiće vas i autonomija baterije.

Kamera je dobra za standardne potrebe, ne omogućava 4K snimanje, ali drugih mana nema, osim možda fokusiranja jako bliskih predmeta što smo već opisali. Noćne fotografije su zaista odlične, selfiji dosta dobri i sa velikom količinom svetla.

Jedina slaba tačka može da bude hardver. Ukoliko ne planirate da igrate zahtevnije igrice, ovo neće biti nikakav problem. Za komunikaciju, društvene mreže, mejlove i poslovne svrhe, ovaj telefon ima sasvim dovoljno hardverske snage.


Samsung Galaxy A5 (2016) i Samsung Galaxy A3 (2016)

A5 2016 neće se baš svideti vlasnicima starijeg modela A5 zbog novih materijala koji su korišćeni i zbog nešto veće veličine i težine. S druge strane, mnogo će se svideti onima koji žele uređaj vrhunskog izgleda i solidnih specifikacija.

Najveća mana ide zapravo ceni, uređaj je za hardverske performase koje nudi prilično skup, ali to je zbog luksuznog izgleda i kvaliteta izrade.

Na kraju, da zaključimo da je ovaj uređaj namenjen prosečno zahtevnim korisnicima koji neće mnogo mučiti svoj telefon, a žele da on vrhunski izgleda, ima odličan ekran i trajanje baterije. Toplo preporučujemo!

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
12
  1. Анониман kaže,

    koliko je klizav zbog okvira i stakla?


  2. Анониман kaže,

    prelep telefon ali puno kosta


  3. Nije klizav, okvir ima odličan radijus uglova, staklo je super. iPhone 6s je mnoooogo klizaviji.


  4. Mario kaže,

    imam proslogodisnji A5 i prezadovoljan sam, verujem da je i ovaj odlican, mozda mi bude sledeci ako bude para


  5. Анониман kaže,

    kada sam guglao da vidim cenu shvatio sam da ipak nije za mene, bas je previse


  6. nikola kaže,

    kada ce biti s7 na testu?


  7. Анониман kaže,

    Telefon izgleda prelepo, ali i S6 je takav samo sa mnogo jačim hardverom i nešto malo većom cenom


  8. Анониман kaže,

    da li su ovi kapacitivni dugmici stvarno ovako plavi ili je to do slike? gledao sam neke druge recenzije na netu pa mi nije delovalo da je ovako tamno plavo


  9. Анониман kaže,

    pre bih malo dodao i uzeo s6, mnogo jaci hardver a mala razlika u ceni


  10. Анониман kaže,

    Da li je vodootporan?


  11. Nije vodootporan


  12. Unknown kaže,

    Imam problem sa a5 gold nece zastitno staklo da se zalepi sa jedne strane ostaje vazduh sta moze to da bude?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.