Haker prodaje 100 miliona lozinki korisnika VKontakte-a


Neimenovani haker poznat samo pod nadimkom Peace je na dark webu stavio u prodaju navodno vrlo detaljnu bazu podataka koja sadrži lične podatke korisnika ruske društvene mreže VKontakte.

Radi se o oko 100 miliona korisničkih naloga s podacima kao što su imena i prezimena korisnika, njihove adrese elektronske pošte te lozinke u obliku čistog teksta.

Peace priznaje da se radi o relativno starim podacima, reč je o računima prikupljenim prilikom hakovanja VKontakte-a (prema njegovim tvrdnjama) negde u razdoblju od kraja 2012. i početka 2013. godine, ali ipak postavljana prodajna cena za oko 17 GB podataka iznosi 1 bitcoin (oko 580 američkih dolara). Najčešće lozinke među podacima koje se prodaju su "123456", "qwerty" i "123123".

Iz VKontakte-a je stiglo saopštenje u kojem se tvrdi da njihova mreža nije hakovana, već da se radi o podacima prikupljenim pomoću različitih metoda prijevare (socijalnim inženjeringom) te da su svi podaci pogođenih korisnika zbog zaštite već odavno prisilno promenjeni. Peace je za sada iz nepoznatog razloga odlučio zadržati podatke o još 71 milion korisnika VKontakte-a samo za sebe.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.