Samsung i Apple padaju, kineski proizvođači rastu


Najnovije statističke podatke o prodaji pametnih telefona u 3. kvartalu ove godine donosi nam Gartner. Prvi na listi je i dalje Samsung sa 71 milion isporučenih uređaja, što je osetno manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad je zabeleženo 83 miliona prodatih primeraka. Jedan od razloga za ovakav pad svakako je i povlačenje Note-a 7 s tržišta. Pad prodaje je na kraju uticao i na pad tržišnog udela, pa Samsung tako sada drži 19,2%, dok je prošle godine u istom kvartalu držao 23,6% tržišta.

Drugi na listi je i dalje Apple s 43 miliona prodatih iPhone-a, što takođe predstavlja pad u odnosu na godinu ranije, kada je prodao 46 miliona. Tržišni udeo mu je isto tako pao, i to sa 13% na 11,5%.



Tamo gde su Samsung i Apple izgubili, profitirali su kineski proizvođači. Tako se Huawei s prošlogodišnjih 27 miliona prodatih uređaja u 3. kvartalu popeo na 32 milion u ovom, a i tržišni udeo mu je sa 7,7% skočio na 8,7%.

Četvrti je Oppo, kojem je udeo na tržištu s prošlogodišnjih 3,4% skočio na 6,7% ove godine, a peti BBK telecommunications, koji pod sobom, pored Opp-a, drži Vivo i OnePlus brendove, ali Gartner iz nekog razloga vodi odvojenu statistiku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.