Sada i korisnici mogu Facebook-u da prijave lažne vesti


Bez velike pompe Facebook je uveo mogućnost da korisnici sami prijave objave za koje smatraju da su lažne. Ova se mogućnost posebno odnosi na lažne vesti koje su vrlo aktuelna tema poslednjih nedelja.

Lažne, izmišljene i preterano senzacionalističke vesti plodno su tlo za širenje pronašle upravo na Facebook-u, gde ih brojni korisnici dele sa svojim prijateljima bez ikakve provere ili kritičkog promišljanja, pa se lažne informacije vrlo brzo prošire svetom. Za one korisnike koji ipak malo razmišljaju kad pročitaju neku prelomnu vest ili clickbait naslov, Facebook je sada uveo mogućnost prijave ovakvog sadržaja.

Kao i do sada, za prijavu neželjenih objava potrebno je odabrati izbornik u gornjem desnom uglu objave (strelica prema dole), pa potom označiti  "Report post". Nakon toga, želite li Facebook-ovim administratorima dojaviti da je reč o lažnoj vesti, odaberite opciju "I think it shouldn't be on Facebook". Potom se nudi opcija "It's a false news story".

Facebook kaže da se ovu opciju treba odabrati pri prijavljivanju namerno lažnih ili zavaravajućih vesti, te obmana koje je opovrgnuo ugledan izvor. U društvenoj mreži se, verovatno, nadaju da će im korisničke prijave pomoći u detektovanju izvora koji šire lažne vesti, kako bi se News Feed miliona ljudi širom sveta očistio od tog vida smeća.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.