Yahoo se gasi, stiže Altaba


Marissa Mayer obavila je svoj poslednji veliki zadatak za kormilom Yahoo-a. Nakon što se finalizovala prodaja dela kompanije američkom teleoperateru Verizon-u za 4,83 milijarde dolara, Mayerova će otići sa pozicije CEO-a, a Yahoo će kao takav prestati da postoji.

Bitno je napomenuti i da bi još uvek moglo doći do snižavanja prodajne cene nakon što Verizon proceni koliku je finansijsku štetu donelo nedavno otkriveno hakovanje pola milijarde korisnika Yahoo-a i krađa njihovih podataka. Takođe, nije nemoguće niti da u potpunosti odustanu od kupovine.

Nestanak Yahooa započeće ipak, veroatno, Verizon-ovim preuzimanjem poslovanja vezanog uz Internet – oglašavanja, e-maila i medija. Ostatak današnjeg Yahoo-a, koji drži oko 15% udela u Alibabi, i 35,5% u japanskoj filijali Yahoo-a, ostaće na životu, ali samo kao investiciona kompanija pod nazivom – Altaba.

Internet div poznat po svom zvučnom imenu tako će se preobraziti u najobičniji holding imena koje zvuči kao loša šala – a zapravo je, čini se, kombinacija imena Altavista i Alibaba (obe kompanije u kojima Yahoo sada ima vlasnički udeo).

I dalje je nepoznato kakva je sudbina branda Yahoo pod novim vlasnikom. Lako je moguće da će e-mail usluge i određene web stranice i dalje nositi to ime, ali to nije sasvim sigurno.

Altaba će u svojoj upravi zadržati tek pet članova sadašnje uprave Yahooa, dok će ostatak članova slediti Marissu Mayer i u potpunosti napustiti kompaniju. Nagađa se da bi Mayerova ipak mogla pronaći svoje mjesto unutar Verizon-a nakon akvizicije, ali ni to još uvek nije potvrđeno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.