Litvanac prevario Google i Facebook

Prošlog meseca američke su vlasti uhapsile i optužile za internet prevaru 48-godišnjeg državljanina Litvanije, Evaldasa Rimašauskasa. Tada se pisalo kako je on raznim phishing napadima uspeo da prevari zaposlene dve američke kompanije da mu na račun prebace veće svote novca. Sada se, pak, saznaje da je bila reč o iznosu od oko 100 miliona dolara, a da su žrtve prevare bili – ni manje ni više nego Google i Facebook.

Rimašauskas je navodno uspeo da falsifikuje izgled e-mail adresa, pa je zaposlenima ovih kompanija slao e-mail poruke koje su izgledale kao da dolaze od njihovih stalnih poslovnih partnera iz Azije. Od 2013. do 2015. godine kontinuirano je pokušavao na sve moguće načine da zavara zaposlene iz računovodstva Google-a i Facebook-a, pa je falsifikovao račune, ugovore i dopise kako bi izgledali kao pravi. Na račun tako "potpisanih" ugovora prevareni zaposleni isplaćivali su novac na račun ovom dovitljivom Litvancu.

Nakon što je prevara otkrivena krivac je zaradio optužnicu, a na sreću po Google i Facebook, većina ovako ukradenog novca je vraćena. Rimašauskas se i dalje nalazi u pritvoru u Litvaniji, te čeka postupak za izručenje SAD-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.