Microsoft predstavio Surface Laptop i olakšani Windows 10 S operativni sistem


Kao što se na temelju špijunskih slika moglo i pretpostaviti, Microsoft je juče službeno predstavio Surface Laptop. Prema rečima Panosa Panaya, Surface laptop je namenjen mlađoj populaciji, mahom maturantima koji se upravo upisuju na fakultet.

Radi se klasičnom laptopu, dakle ne o tabletu ili 2 u 1 uređaju kao što je Microsoft Surface. Dolazi s PixelSense 13,5-inčnim ekranom odnosa 3:2. Prema podacima koje je izneo Microsoft, ekran sadrži 3,4 miliona piksela, a podržava i Surface Pen.

Uređaj pokreće Intel-ov Core i5, odnosno i7 procesor, količina RAM-a moguća je u 4, 8 i 16 GB verzijama, a SSD spremišna memorija od 128 GB do 1 TB. Panay tvrdi da je i5 Surface Laptop za 50% brži od i7 MacBook-a Pro, te da će sa svojih 14,5 sati autonomije nadmašiti bilo koji MacBook Air.

Uređaj dolazi s alcantra tastaturom, što će mnogima osigurati premium ugođaj. Na poleđini aluminijumskog kućišta su otvori za hlađenje, dok su se otvori za zvučnike skrili ispod tastature. Za povezivanje koristi klasični USB-A ulaz, a spoljni monitor je moguće povezati putem MiniDisplay porta.

Osnovna konfiguracija Surface Laptopa s i5 procesorom i 4 GB RAM-a u SAD će se prodavati po ceni od 999 dolara. Prodaja kreće 15. juna, a hoće li Surface Laptop uopće doći na naše tržište, za sada nemamo informacija.



Zanimljivo je da Surface Laptop dolazi s novim operativnim sistemom Windows 10 S. Radi se o "laganom" OS-u, koji uskoro stizati predinstaliran i na laptopovima drugih proizvođača. Windows 10 S uopšteno iziskuje manje resursa od Windows-a 10 Home ili Pro, a u pozadini vrti osetno manje programa i procesa. U Microsoft-u kažu da korisnički profil sa aplikacijama i podešavanjima pokreće za 15 sekundi brže od Windows-a 10 Pro.



Loša vest za entuzijaste je to što će se sve aplikacije morati instalirati direktno iz Windows Prodavnice, ali budući da su ciljana publika školarci, studenti i edukacione ustanove, ovakav potez je očekivan, a jedan od razloga svakako je smanjenje rizika od instalacije zloćudnog softvera.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.