Samsung predstavio prvi rastezljivi AMOLED ekran


Samsung je juče u Los Angelesu demonstrirao još jednu naprednu tehnologiju izrade ekrana. Nakon fleksibilnih, odnosno savitljivih ekrana, svet je postao bogatiji za – rastezljive, odnosno barem njihove prototipe.

Samsung-ov 9.1-inčni rastezljivi AMOLED ekran temeljen je na LPTS tehnologiji, a panel sadrži posebne rastezljive komore koje se nalaze između piksela. To mu omogućava da poprimi konveksni i konkavni oblik, i međusobno ih kombinuje. Konveksni oblik može poprimiti tako što se rastegne do 10 milimetara u odnosu na površinu, a konkavni do 12 mm.



Prema rečima Samsung-ovih inženjera, primena rastezljivog ekrana praktično nema granica. Za očekivati je da će njihov razvoj ići u smeru nosivih gadgeta, te da će naći primenu u Internet OF Things domenu.

Ipak, komercijalizaciju ove tehnologije ne treba očekivati tako skoro, budući da ni prethodna (savitljivi ekrani) još uvek nije našla primenu u konkretnim uređajima. S druge strane, videli smo da Samsung ozbiljno napada tržište novim uređajima sa ekranima od ivice do ivice, stoga očekujemo da sadašnje ekrane poboljša u smeru veće otpornosti na oštećenja kojima su izloženi, a fleksibilnost i rastezljivost bi tu definitivno mogle biti od pomoći.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.