Ugašena aplikacija koja je svojevremeno procenjena na 400 miliona dolara


Za aplikaciju pomalo čudnog imena Yik Yak možda niste čuli, osim ako niste od onih koji pasionirano prate događaje na tehnološkoj sceni ili spadate u kategoriju investitora koji ulažu u ambiciozne i potencijalno isplative projekte.

Dakle, Yik Yak je aplikacija koja je premijeru doživjela 2014 godine i imala je vrlo zanimljivu namenu - razmjenu anonimnih poruka, prvenstveno među studentima u Sjedinjenim Američkim Državama. Zanimljivo je kako je ekipa koja stoji iza Yik Yak aplikacije od investitora dobila finansijske injekcije u ukupnom iznosu od 73,5 miliona američkih dolara, u jednom trenutku je vrednosti kompanije bila procenjena na 400 miliona dolara i cela priča je izgledala gotovo savršeno. Klasično ostvaranje još jednog u nizu projekata sa elementima “američkog sna” i tendencijom širenja na globalni nivo...

Gde je, onda, nastao "kratki spoj", šta je zapravo pošlo po zlu i zašto je Yik Yak morao da završi svoje putovanje objavom osnivača Brooksa Buffingtona i Tylera Drolla na službenom blogu kompanije? Vrlo jednostavno, zato jer se to, jednostavno, moralo dogoditi.

Anonimnost je, naravno, privlačna svima, sve do trenutka kada pod okriljem anonimnosti počene vređanje i maltretiranje drugih. Upravo to se dogodilo Yik Yak aplikaciji, čiji su autori možda imali ispravne namere, ali se njihova platforma pretvorila u savršeni alat brojnih nasilnika širom SAD-a.

Kao posledica stigle su brojne zabrane na mnogim američkim univerzitetima i kompanija je u decembru prošle godine morala da odpusti čak 60% zaposlenih. Na kraju, stigao je oproštaj, bez obzira na fantastičan start, Yik Yak je završio tamo gde su završile aplikacije Secret i Formspring, koje su nudile otprilike iste stvari. Anonimnost je, ponavljamo, vrlo privlačna ali u isto vreme i izuzetno opasna.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.