WD napravio hard disk od 12 terabajta uz pomoć helijuma


Western Digital je proširio svoju seriju velikih hard diskova za profesionalnu upotrebu novim diskom, i to najvećeg kapaciteta do sada. WD HGST Ultrastar He12 dolazi, kao i njegov prethodnik He10, punjen helijumom, i donosi kapacitet od čak 12 terabajta. Iz WD-a su odmah najavili i da će sledeći u nizu diskova iz ove serije moći da skladišti čak 14 TB podataka – a planiran je takođe za ovu godinu.

Ako ste se pitali čemu služi helijum unutar kućišta – on je tu zbog svoje sedam puta manje gustoće od vazduha, pa omogućava rad diskova sa manje trenja i samim time vibracija i drugih smetnji. Korištenje helijuma omogućava smeštanje čak 8 diskovnih magnetnih ploča u isto kućište.

Što se tiče ostalih specifikacija, ovaj se disk vrti na 7200 rpm, spaja se putem SATA ili SAS interfejsa, a omogućava maksimalnu brzinu prenosa podataka od 255 MB/s, uz latenciju od 4,16 ms. HGST Ultrastar He12 namenjen je isključivo velikim profesionalnim korisnicima, za njihove data centre, pa se prodajna cena ne spominje. Prethodna, 10-terabajtna generacija, može se naći po 500 dolara, iz čega zaključujemo da bi 12 terabajta moglo koštati nešto više.

Dodatne detalje o najvećem hard disku u ponudi pogledajte u priloženom videu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.