Još jedna serija zakrpa za Windows XP


Prošlog meseca svedočili smo opštoj panici u IT krugovima kada je neko nepoznat pokrenuo veliku ransomware kampanju i kriptovirusom WannaCry zarazio više desetina hiljada nezaštićenih računara u celom svetu. Napad tih razmera bio je moguć jer se WannaCry oslanjao na bezbednosni propust u starijim Windows-ima, koji je procureo iz američke agencije NSA. Tim je povodom Microsoft povukao vrlo neuobičajen potez i izdao zakrpe za sve verzije Windows-a, od XP-a do danas, koje imaju za cilj da spreče širenje ove vrste napada.

Sada, pak, u sklopu redovne nedeljne (obično bezbednosne) nadogradnje Windowsa stiže još jedno slično "krpljenje" iz Microsoft-a. U ovoj su kompaniji, naime, otkrili da je u curenju podataka iz NSA u javnost dospelo još nešto bezbednosnih propusta prisutnih u starijim verzijama njihovog OS-a, a primetili su i da se državno orkestrirani hakerski napadi i dalje šire svetom. Rizik od novog napada na globalnom nivou je prilično visok, pa je stoga u Microsoft-u odlučeno da se stari OS-ovi još jednom nadograde.

Kako bi sveli na minimum moguću pretnju od novog malwarea sličnog WannaCry-u, u Redmondu su odlučili po drugi put u mesec dana zakrpe Windowse XP, Vistu, Server 2003 i sve kasnije verzije. Korisnicima Windows-a 8.1 i 10 zakrpe su distribuirane u sklopu redovnih nadogradnji, a svi drugi trebali bi da provere da su im računari zaista osigurani uz pomoć najnovije bezbednosne zakrpe.

Detalji o novim pretnjama objavljeni su na Microsoft-ovom blogu, a na istom se mestu mogu da pronađu i linkove za najnovije zakrpe.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.