Pametni satovi za decu se lako mogu hakovati


Pametni satovi za decu roditeljima omogućavaju da vide njihovu lokaciju i da se deca mogu javiti u hitnim slučajevima, međutim neki satovi imaju bezbednosne propuste zbog čega ih je lako hakovati.

Norveško društvo za zaštitu potrošača testiralo je satove raznih kompanija te su otkrili kako bi napadači mogli lako da prate lokaciju dece, prisluškuju ih ili komuniciraju s njima.

- Ozbiljan problem je kad proizvodi decu izlažu većem riziku, a trebali bi ih činiti bezbednijima i to jer imaju lošu bezbednost ili mogućnosti koje ne rade ispravno - kažu iz NCC i napominju da takvim satovima nije mesto u prodavnicama, a kamoli na rukama dece. Kako prenosi BBC, proizvođači testiranih satova navode da su ti problemi rešeni ili da se rešavaju.

Radi se o satovima koji funkcionišu kao osnovna verzija telefona i roditeljima omogućavaju da vide lokaciju ili nazovu dete, a deca imaju SOS tipku kojom mogu pozvati unapred definisane brojeve u hitnim slučajevima. Osim praćenja dece, NCC navodi da je i SOS opcija loše uvedena, a da nisu pouzdane ni notifikacije kad dete izađe iz područija u kojem bi trebalo da bude. Aplikacije koje prate satove nemaju adekvatne uslove korišćenja, a nije moguće ni obrisati podatke ili korisnički nalog. Sve ovo, navode, krši niz zakona te su obavijestili nadležna tela.

U izveštaju koji su objavili navode kako su testirali satove Gator, Tintell, Viksfjord i Xplora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.