Telefoni su rekordno poskupeli


U GfK-u upozoravaju na stalni rast prosečne cene pametnih telefona, posebno u trećem kvartalu ove godine kada su dosegle rekordni nivo. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prosečne cene pametnih telefona porasle su za rekordnih 7%.

Jedan od osam pametnih telefona prodanih tokom trećeg kvartala godine koštao je više od 900 dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine svaki šesnaesti prodajni mobilni uređaj imao istu cenu. Globalna potražnja za pametnim telefonima rasla je za 3% na godišnjem nivou te je dosegla brojku od 367 miliona primeraka.

Tradicionalna tržištu su podbacila što se tiče potražnja, a generator rasta bilo je tržište Južne Amerike te središnje i istočne Evrope. Na zapadni deo Evrope otpada 30,9 miliona mobilnih uređaja, što je pad od 7% na godišnjem nivou. Središnji i istočni delovi Evrope pokazuju sve veću tendenciju prema kupovini high-end uređaja, s rastom prosečne cene pametnih telefona od 26%. Na tim tržištima kupljeno je 22,3 miliona mobilnih uređaja, što je rast od 9% godišnjem nivou.

Još jedan generator tržišta je i Južna Amerika, pogotovo Brazil. I Kina beleži prosečan rast cena mobilnih uređaja od 15%, a na tom tržištu je tokom trećeg kvartala prodato 117 miliona pametnih telefona. Južnokorejsko tržište suprotan je primer, prodaja pametnih telefona beleži pad od 15% na godišnjem nivou na 16,4 miliona primeraka, a sam GfK smanjio je predviđanja oko prodaje pametnih telefona na tom tržištu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.