Google olakšava uklanjanje vaših ličnih informacija iz pretrage


Google je najavio nekoliko ažuriranja za pretragu s ciljem da olakša ljudima kontrolu informacija o njima koje se pojavljuju u rezultatima. Prošle godine, kompanija je objavila alat koji pomaže ljudima da uklone rezultate pretrage koji sadrže njihov broj telefona, adresu ili e-mail. Sada je kompanija ažurirala taj alat kako bi bio efikasniji.

U narednim danima će biti dostupna nova kontrolna tabla koja će vas obaveštavati kada se takve lične informacije pojave u pretrazi. Kada dobijete obaveštenje, moći ćete brzo da zatražite od Google-a da ukloni te rezultate.

Ranije ove godine, kompanija je predstavila Google One funkciju koja pretražuje tamni web kako bi videla da li su vaše informacije uključene u curenje podataka. Ovo ažuriranje "rezultati o vama" deluje na sličan način. Činjenica da proaktivno pronalazi rezultate koji sadrže vaše lične informacije i pomaže vam da ih uklonite trebalo bi da olakša zaštitu vaše privatnosti.

Alat možete pristupiti preko Google aplikacije tako što ćete dodirnuti vašu profilnu fotografiju i izabrati "rezultati o vama", ili preko posebne web stranice koju je kompanija postavila. Za sada je dostupan samo na engleskom jeziku u SAD-u, ali Google planira da uskoro ponudi ovaj alat i na drugim jezicima i u drugim regionima.

Slično tome, Google ažurira sistem koji pomaže korisnicima da uklone eksplicitne fotografije od sebe. Kompanija već duže vreme omogućava korisnicima da zahtevaju uklanjanje eksplicitnih slika koje su objavljene bez njihove saglasnosti. Sada proširuje tu politiku i na eksplicitne slike koje su objavljene uz saglasnost.

Možda ste nekad postavili eksplicitan sadržaj sebe na neki sajt, ali odlučili ste da ga više ne želite da bude dostupan. Ako izbrišete te slike sa tog sajta, sada možete zatražiti od Google-a da ih ukloni iz rezultata pretrage, ako su objavljene negde drugde bez vaše saglasnosti. Kompanija ističe da ova politika ne važi za sadržaj koji još uvek koristite u komercijalne svrhe.

Uklanjanje ovakvog sadržaja iz rezultata pretrage neće ga potpuno ukloniti sa interneta, ali će ga možda učiniti teže dostupnim korisnicima. Možete pretražiti "zahtev za uklanjanje" u centru za pomoć Google-a kako biste počeli.

Osim toga, Google uvodi ažuriranja za roditeljske kontrole i SafeSearch. Počev od ovog meseca, Google će podrazumevano zamagliti eksplicitne slike (koje definiše kao sadržaj za odrasle ili sa grafikom nasiljem) u rezultatima pretrage, što je najavio ranije ove godine. Moći ćete isključiti zamagljivanje SafeSearch-a putem vaših podešavanja, osim ako je to postavka zaključana na vašem nalogu od strane administratorske mreže škole ili staratelja.

Konačno, sada će biti mnogo lakše pristupiti roditeljskim kontrolama iz pretrage. Unesite upit kao što je "google roditeljske kontrole" ili "google family link" i videćete informacioni okvir koji objašnjava kako da podesite postavke.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.