Facebook sada prati što otvarate na internetu, ali postoji rešenje


Facebook je uveo podešavanje "Link History" u svojoj mobilnoj aplikaciji koje prati sve web stranice koje ste posetili na platformi u poslednjih 30 dana. Ovo podešavanje, sada dostupno na Facebook aplikaciji i na iOS-u i na Androidu, opcionalno je, ali je podrazumevano uključeno. Korisnici Facebook-a navodno dobijaju skočni prozor unutar aplikacije koji ih informiše o funkciji link istorije i pruža im mogućnost da isključe ovo podešavanje. Dok Facebook predstavlja link istoriju kao korisnu i praktičnu banku za sve nedavne linkove na koje ste kliknuli, naravno, u pravom Meta stilu, postoji i pitanje privatnosti.

Prema Facebook stranici podrške, opcija za link istoriju se postepeno uvodi u mobilnu aplikaciju. Ova funkcija, sada dostupna na Facebook aplikaciji i na iOS-u i na Androidu, postepeno se uvodi širom sveta. Kada je uključeno, podešavanje za link istoriju čuva listu web stranica koje je korisnik posetio putem Facebook mobilnog pregledača u poslednjih 30 dana.

Facebook takođe napominje da podešavanje ne uključuje linkove posete u chatovima na Messengeru. "Možete da odlučite da uključite ili isključite link istoriju u bilo kom trenutku. Kada je link istorija uključena, bilo koji link na koji ste kliknuli unutar Facebook-a i posetili u Facebook mobilnom pregledaču biće sačuvan ovde 30 dana", objašnjava stranica podrške.

Navodno, neki korisnici su počeli dobijati skočni prozor za podešavanje link istorije prilikom pristupa Facebook aplikaciji. Prema izveštaju u Gizmodu, funkcija je predstavljena kao koristan alat za čuvanje svih vaših linkova. Skočni prozor unutar aplikacije kaže "Nikada više ne izgubite link", i dodaje "Lako vratite nedavne linkove koje ste posetili jer su vaše Facebook aktivnosti sada sačuvane na jednom mestu".

Međutim, tu je i pitanje privatnosti. Svojim podrškom za podešavanje link istorije i skočnim prozorom unutar aplikacije, Facebook pojašnjava da može koristiti vašu sačuvanu listu linkova kako bi vam slao ciljane reklame na svojim platformama i tehnologijama. "Imajte na umu da kada je link istorija uključena, možemo koristiti informacije o link istoriji iz Facebook mobilnog pregledača kako bismo poboljšali vaše reklame širom Meta tehnologija", kaže stranica podrške. Ovo efektivno pretvara vašu link istoriju u interesnu tablu na jednom mestu kojoj Facebook može pristupiti i koristiti je kako bi slao ciljane reklame korisnicima.

Da biste uključili ili isključili link istoriju na Facebook mobilnoj aplikaciji, otvorite bilo koji link unutar aplikacije da biste pokrenuli Facebook mobilni pregledač. Zatim dodirnite meni sa tri tačke u donjem desnom uglu i izaberite Postavke pregledača. Da biste uključili ili isključili podešavanje, dodirnite prekidač i potvrdite svoj izbor. Meta kaže da će odmah obrisati vašu link istoriju kada se podešavanje isključi i neće koristiti vašu aktivnost pretraživanja da "poboljša vaše reklame" širom svojih platformi. Ali takođe napominje da može potrajati do 90 dana da potpuno obriše vašu listu linkova.

Meta već nudi funkciju link istorije u Instagram aplikaciji na mobilnim telefonima. Podešavanje se može pristupiti u opciji Vaša aktivnost u meniju. Prošlog meseca, Facebook je najavio da će jedan-na-jedan chatovi i pozivi na Messenger aplikaciji biti zaštićeni krajnje do krajnje enkripcijom po podrazumevanim podešavanjima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Fejs je zlo nevidjeno! Dve i po godine ga ne koristim i mirna Backa 😁 Nista Viber, WA, samo Signal App… Informaticar po profesiji


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.