YouTube Premium ima 100 miliona pretplatnika


YouTube Music i YouTube Premium su premašili 100 miliona pretplatnika širom više od 100 zemalja i regiona.

Brojka od 100 miliona uključuje korisnike koji su na besplatnim probnim periodima, prema rečima YouTube-a. Kompanija nije razložila koliko korisnika je na YouTube Music-u u odnosu na YouTube Premium, pretplatničku uslugu za gledanje bez reklama, slušanje u pozadini, preuzimanje video zapisa za offline gledanje i pun pristup YouTube Music-u. U novembru 2022. godine, kompanija je saopštila da YouTube Music i YouTube Premium zajedno imaju preko 80 miliona plaćenih pretplatnika.

Ova objava dolazi nakon što je Alphabet, u izveštaju o finansijskim rezultatima četvrtog kvartala 2023. godine, pohvalio da su YouTube i Google pretplatničke usluge generisali više od 15 milijardi dolara prihoda prošle godine. To uključuje YouTube Premium i YouTube Music, kao i YouTube TV i Google One uslugu čuvanja u oblaku.

U julu 2023. godine, YouTube je prvi put podigao cene za YouTube Premium (sa 11,99 dolara na 13,99 dolara mesečno) i YouTube Music (sa 9,99 dolara na 10,99 dolara) u SAD-u.

"YouTube Premium pomaže u održavanju uspešne zajednice kreatora i umetnika, pružajući im dodatni izvor prihoda od pretplata", napisao je Adam Smith, potpredsednik za upravljanje proizvodima u YouTube-u, u blog postu u četvrtak.

Godine 2015., "mnogi su sumnjali da pretplatnički model može uspeti na YouTube-u", napisao je Lyor Cohen, globalni direktor muzike u YouTube-u, u drugom blog postu. "Govorili su da je tržište pretrpano i da je naša platforma previše drugačija. Danas — 100 miliona pretplatnika kasnije — naša jedinstvenost je upravo ono što vozi naš uspeh i zbog čega i dalje vidim toliko prostora za rast."

U protekloj godini, Smith je primetio, YouTube je poboljšao Premium iskustvo reprodukcije, uključujući dodavanje mogućnosti da nastavite gledanje YouTube-a na različitim uređajima poput pametnih televizora i tableta i uveo unapređenu verziju 1080p HD. YouTube je takođe eksperimentisao sa novim generativnim AI funkcijama koje su korisnici Premium-a među prvima dobili pristup. Za ljubitelje muzike, YouTube je uveo tablicu uzoraka, način za otkrivanje nove muzike, potpuno prilagođeno iskustvo izgradnje radija i doveo podcastove na YouTube Music (nakon što je najavio gašenje Google Podcasts-a).

Sir Lucian Grainge, predsednik i izvršni direktor Universal Music Group, komentarisao je: "Neal [Mohan, izvršni direktor YouTube-a], Lyor i njihov tim u YouTube-u zaslužuju ogromnu zaslugu za postizanje ovog izuzetnog dostignuća i nastavak rasta i inovacija dok daju značajan doprinos globalnom muzičkom ekosistemu. Naša partnerska saradnja pokazuje da, ako krenete od osnove poštovanja prema umetnicima i tekstopiscima, postoje neograničene mogućnosti za stvaranje uspešnih poslova koji koriste i umetnicima i fanovima podjednako."

Napomene Graingea o "poštovanju prema umetnicima i tekstopiscima" dolaze nakon sukoba UMG-a sa TikTok-om koji je izbio ovog tjedna. U četvrtak, TikTok je počeo uklanjati pesme od umetnika iz Universal Music nakon što dve kompanije nisu uspele da obnove licencni ugovor koji je istekao 31. januara. Universal Music optužio je TikTok da pokušava "zastrašiti" muzičku kompaniju u pregovor o sporazumu vrednom manje od njihovog prethodnog sporazuma i tvrdio da TikTok nije voljan da reši pitanja vezana za AI i pirateriju.

Robert Kyncl, izvršni direktor Warner Music Group — i bivši glavni direktor za poslovne operacije YouTube-a — rekao je u saopštenju: "Kada sam bio na YouTube-u kada smo osmislili pretplatničku uslugu, 100 miliona kupaca činilo se kao daleka mogućnost. Danas, to je još jedan znak na putu izuzetnog rasta. Činjenica da YouTube i dalje ide od snage do snage nije samo dobra za njih, već je zdrava za ceo muzički ekosistem."

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.