Vlast naredila Google-u da otkrije identitete YouTube gledalaca


Ako vam je stalo do privatnosti vaših ličnih podataka, možda bi bilo najbolje da bacite svoj pametni telefon i druge uređaje i preselite se u kolibu u šumi. Više nema prave privatnosti. Jer velike kompanije za obradu podataka poput Googlea sve znaju o nama. Čak i šta posedujemo, šta radimo, pa čak i šta bismo mogli raditi u budućnosti.

Udobno je misliti da ove informacije ne dele s nikim, uključujući i vladu, osim ako postoji dobar razlog, zar ne? Pa, razmislite ponovo. Ispostavilo se da američka vlada može narediti Googleu da im preda sve vaše informacije samo zato što ste gledali video na YouTubeu. Evo detalja...

Prema nedavnim izveštajima, američka vlada nedavno je zatražila od Googlea da podeli lične informacije o nekim svojim korisnicima. Možda biste pomislili da su ovi korisnici umešani u kriminal nakon čitanja ovoga. Međutim, nemoguće je sa sigurnošću znati jer vlasti nisu znale tačno koje osobe ciljaju.

Umesto toga, želele su lične informacije od svih koji su gledali određene video zapise objavljene između 1. i 8. januara 2023. Ove informacije uključuju imena, adrese, telefonske brojeve, šta su korisnici radili na Googleu, pa čak i njihove IP adrese. Ceo razlog za ovu situaciju je da uhvate nekoga na internetu pod korisničkim imenom "elonmuskwhm".

Ova osoba je osumnjičena za pranje novca i vođenje nelegalnog poslovanja s prenosom novca. Da bi ga pronašle, vlasti su podmuklo poslale agente da putem YouTubea šalju tutorijale o mapiranju putem dronova i softvera za proširenu stvarnost. Možda mislite da je ovo normalno za hvatanje kriminalaca. Ali, video zapisi su bili javni i jedan od njih je gledalo preko 30.000 ljudi.

To znači da su podaci potencijalno desetina hiljada korisnika bili izloženi putem ovih video zapisa, koji su bili dostupni bilo kome, uključujući i vas. Ova taktika postavlja pitanja o ravnoteži između online istraga i privatnosti korisnika. Nažalost, Google je morao da otkrije te podatke. Zbog toga, ako vam je stalo do privatnosti ličnih podataka, jedino što možete učiniti je da živite u kolibi duboko u šumi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Nema bojaznosti za pošteni svet


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.