Kinezi kopirali iPhone i nameravaju da tuže Apple zbog kršenja patenata


Kineska kompanija GooPhone napravila je telefon koji je u potpunosti identičan iPhone-u 5 (o čemu smo već ranije pisali) a sada nameravaju da tuže Apple zbog kršenja patenata i kopiranja dizajna!

Apple je poslednjih godina tužio mnoge kompanije zbog kršenja patenata, a uskoro bi se i oni mogli naći na optuženičkoj klupi i to zbog kopiranja uređaja kojeg su sami patentirali!

Iako ova kompanija još nije predstavila iPhone 5, na internetu su se pojavile brojne fotografije i video zapisi ovog uređaja tako da već sada znamo kako bi novi model Apple-ovog telefona mogao izgledati. Te su informacije odlučili iskoristiti u kompaniji GooPhone pa su na kineskom tržištu predstavili svoj model GooPhone i5 na kojem su u potpunosti kopirali dizajn nadolazećeg iPhone-a 5 te su taj dizajn patentirali (samo na kineskom tržištu).

Na Cnet-u kažu da su u GooPhone-u najavili da će "agresivno braniti svoje intelektualno vlasništvo" i da bi, kada počne prodaja iPhone-a 5 u Kini, mogli tužiti Apple jer smatraju da, ako su prvi predstavili takav dizajn telefona, oni imaju sva prava na njega. Na stranici Venture Beat kažu da njihove tvrdnje sigurno ne bi prošle na američkim i evropskim sudovima, ali teško je reći kako će na celu situaciju gledati kineski sudovi.

GoPhone i5 ima četiri inčni ekran, ispod ekrana ima glavnu tipku, sa donje strane nalazi se manji dock konektor, dva veća zvučnika i 3,5mm izlaz za slušalice - dakle, u potpunosti je identičan modelu kakvog će navodno predstaviti Apple, a osim u operativnom sistemu (radi na Android-u), ovi se telefoni uvelike razlikuju i komponentama (procesor, memorija, kamera itd.).

Ako se ova kompanija zaista odluči na tužbu protiv Apple-a na kineskom tržištu i tu tužbu dobije, Apple bi im onda trebao platiti odštetu i udeo od prodaje svakog telefona u Kini - i to za korišćenje sopstvenog dizajna i sopstvenih patenata!

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Unknown kaže,

    zamisli :P e to ti je da se utepas..!


  2. Анониман kaže,

    koji kraljevi xaxaxaxa


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.