iPhone 5 sklapaju deca od 14 godina


Tokom inspekcije svojih fabrika u Kini, komisija sastavljena od izvršnih šefova kompanije Foxconn, pronašla je nepoznati broj zaposlenih mlađih od 16 godina, što je zakonski minimum za zapošljavanje u najmnogoljudnijoj državi na svetu.

Među najmlađim radnicima u fabrici Yantai, inspekcija je pronašla i nekoliko 14-godišnjaka. "Deca su potom poslata u škole, a mi sprovodimo detaljnu istragu kako bismo ustanovili kako je došlo do toga", stoji u saopštenju Foxconna. "Izvinjavamo se i priznajemo našu punu odgovornost".

Kineska udruženja za ljudska prava, poput China Labor Watcha, smatraju kako je Foxconn sproveo inspekciju tek nakon optužbi aktivista koji su već duže vreme upozoravali na mlađe maloletnike koji rade u fabrikama, a to je samo "deo bezobzirnog poslovanja Foxconn-a i loših uslova kojima su izloženi kineski radnici".

Prošli mesec je u jednoj kineskoj fabrici Foxconn čitav dan obustavljen rad, nakon što je obezbeđenje brutalno pretuklo jednog radnika, što je izazvalo pobunu radnika i obračune sa policijom u kojima je poveđeno 40 osoba.

Foxconn je takođe bio izložen kritikama aktivista za ljudska prava kada je ustanovljeno da u saradnji sa školama omogućava učenicima obavljanje prakse u svojim fabrikama, nakon čega su rekli kako ih ntko nije ni na što prisiljavao, te su mogli napustiti posao kad god su hteli.

Foxconn je jedan od najvećih kineskih poslodavaca, a zapošljava više od 1,2 miliona radnika u svojim fabrikama u nekoliko kineskih gradova.

Kompanija Fair Labor Association, koju je unajmio Apple kako bi kontrolisala rad u kineskim fabrikama, u avgustu je pohvalila "znatna poboljšanja radnih uslova do kojih je došlo teneljem njihovih predloga u martu". U toj izjavi su pohvalili i novi sistem kontrole uzrasta zaposlenih, ali to sada uveliko dolazi u pitanje.

Postavlja se pitanje zbog čega Apple, HP, Microsoft i drugi korisnici Foxconn-ovih fabrika sami ne oforme komisije koje će konstantno pratiti radne uslove, sobzirom da tamo već poseduju svoje predstavnike koji kontrolišu kvalitet izrađenih proizvoda.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Strašno,šta reći.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.