Uređaji ne crkavaju slučajno, već da bi vas proizvođač naterao da kupite novi


Francuski Le Monde je pre neki dan objavio tekst u kojem se osvrću na izveštaj Evropskog potrošačkog centra (CEC) "Programirana dotrajalost, proizvod potrošačkog društva", koje se bavi planiranom dotrajalošću proizvoda.

Naravno, mnogi su slične probleme već primetili i s razlogom pretpostavljaju da se radi upravo o ovom problemu, ali u ovom konkretnom slučaju se radi o istraživanju CEC-a i studentkinje Lydie Tollemar koji su zaključili da je vek trajanja proizvoda kratak iz lako razumljivog razloga - kupce treba naterati na češću kupovinu.

Proizvodi o kojima se radi najčešće su mašine za pranje veša i posuđa, televizori, računari, mobilni i slično. Tzv. "funkcionalni kvarovi" zaslužni su otkazivanje celog proizvoda. Konkretno je reč o malim kvarovima zbog kojih nakon nekog vremena otkazuje celi proizvod.

CEC tako ističe veš mašine u proseku mogu podneti između dve i dve i po hiljade pranja, a dotrajalost se potencira korišćenjem jeftinih ili manje kvalitetnih delova. Slično važi i za televizore koji su "programirani" da rade otprilike 20 hiljada sati.

Nije posebno iznenađenje da ista pravila važe i za smartphone koji najčešće prestaje da bude funkcionalan zbog kvarenja baterije ili rezervnih delova koje je nakon jednog trenutka nemoguće nabaviti.

CEC se posebno osvrnuo na iPod čija je baterija neodvojiva što zahteva kupnju novog proizvoda.

CEC iz tog razloga poziva EU da se ozbiljno pozabavi ovim problemom i zatraži zakonsku regulativu veka trajanja određenog proizvoda.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Nazalost ovo je tacno, sve ce uciniti da vise prodaju


  2. Анониман kaže,

    Зато свака част произвођачима који инсистирају на квалитету!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.