NSA špijunira korisnike najpopularnijih internet servisa


Prema dokumentu do kojeg su došli The Guardian i Washington Post, a koji nije trebao da bude razotkriven još najmanje 20 godina, tajanstvena američka obaveštajna agencija NSA imala je direktan, backdoor pristup serverima Microsoft-a, Yahoo-a, Google-a (zajedno sa YouTube-om), Facebook-a, Skype-a, Applea i drugih u cilju prikupljanja privatnih podataka korisnika ovih kompanija. Ti podaci uključuju razmenjene fajlove, istoriju internet pretrage, skladištene podatke, sadržaj chatova, e-mail-ova, video sadržaje, detalje o korišćenju društvenih mreža i druge, dublje podatke na specijalan zahtev.

Meta nadgledanja i špijunaže su svi korisnici usluga ovih firmi koji žive van Sjedinjenih Američkih Država i oni Amerikanci koji komuniciraju sa ljudima nastanjenim van SAD-a.

Ovaj NSA-in program direktnog pristupa serverima i skupljanja korisničkih podataka zove se PRISM i traje od 2007. godine - u javnost je procureo zato što je jedan zaposleni NSA ostao šokiran njime i njegovim narušavanjem privatnosti. Microsoft i Yahoo su se odmah priključili programu, za njima su došli Google, Facebook i ostali, a vredi napomenuti da je Apple zadnji odlučio da ponudi servere sa korisničkim podacima vladi – to su, očigledno pod direktivom Stevea Jobsa, odgađali sve do oktobra prošle godine, godinu dana nakon Jobsove smrti i paralelno sa izlaskom iPhone-a 5.

Sledeći na redu za prosleđivanje privatnih korisničkih podataka američkoj vladi je bio Dropbox.

Navedene kompanije su odbile da potvrde da su znale za PRISM, uprkos tome što je verodostojnost dokumenta i NSA-inog programa već potvrđena i uprkos tome što se u njemu naglašava da je program uspešan zahvaljujući tome što one asistiraju agenciji.

Iskreno, ovo nije toliko iznenađenje. Kada je pre nekoliko godina bilo reči o tome da američka vlada na čelu sa NSA špijunira komunikaciju Internet korisnika kroz Facebook i slične servise (na nešto slično je upozoravao i Julian Assange), većina je odbila da poveruje u to. Međutim, ne postoji logičnija stvar na svetu nego da se zemlja upetljana u ratove u inostranstvu kao što je to SAD štiti prisluškivanjem i nadgledanjem, naročito ako udomljuje neke od najvećih svetskih telekomunikacionih i Internet kompanija. Svako ko je hteo, mogao je to do sada i sam da zaključi.

Slajdove, koji pojašnjavaju PRISM preuzete od Washington Post-a, možete pogledati u nastavku.




Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.