Noviteti iz Samsung-a: Predsatvljeni Note 4, Note Edge, Gear VR i Gear S


Kompanija Samsung je danas u Berlinu u Nemačkoj na događaju Unpacked predstavila svoje uređaje Galaxy Note 4, Galaxy Note Edge, headset Gear VR i smartwatch Gear S .

Samsung Galaxy Note 4
Novi phablet zadržao je 5,7-inčni ekran "trojke", ali sada dolazi u metalnom okviru, što se može protumačiti kao priprema za novu tržišnu bitku s Apple-om, koji bi sledeće nedelje trebao predstaviti veći iPhone.

Quad HD ekran rzolucije 2640x1440 piksela tehnologije Super AMOLED, poručuju iz Samsung-a, omogućava poboljšane uglove gledanja i izuzetno brzo vreme reakcije. Glavna kamera od 16 megapiksela opremljena je pametnim optičkim stabilizatorom slike koji poništava mrdanje kamere i automatski produžava vreme ekspozicije u slučaju slabijeg osvetljenja, a tu je i 3,7-megapikselna prednja kamera sa f1.9 koja osigurava ugao snimanja od 90 stepeni i široki ugao do 120 stepeni.



Baterija je nešto pojačana i sada ima kapacitet od 3220 mAh. Korejska verzija Note-a bićr pokretana Exynos 5433 procesorom, dok će ona namenjena ostalim tržištima sadržavati Qualcomm-ov Snapdragon 805 procesor na taktu 2,7 GHz. Obe verzije dolaze sa 3 GB RAM-a, a interna memorija sadrži 32, odnosno 64 GB prostora. Podržane su i memorijske kartice kapaciteta do 64 GB.

Samsung Galaxy Note 4 dolazi s još bržim punjačem, koji će bateriju do 50% kapaciteta napuniti za samo 30 minuta. Uređaj sadrži i čitač otisaka prstiju, kao i Galaxy S5 i Galaxy S5 mini.



Operativni sistem je Android 4.4 KitKat, a interfejs je prilično sličan onom na Galaxy-ju S5, s tom razlikom što su dodati alati za korišćenje S Pen olovke.

Uz Note 4 dolazi i nova olovka S Pen koja pruža autentičnije iskustvo pisanja. Galaxy Note 4 biće dostupan u crnoj, beloj, bronzano-zlatnoj i roze boji. Biće dostupan od 4. oktobra po ceni od 750 evra.

Samsung Galaxy Note Edge

Samsung je predstavio i novi uređaj Note Edge s karakterističnim ekranom koji se širi i preko bočnih ivica, što omogućava brzi pristup često korišćenim aplikacijama, upozorenjima i funkcionalnostima uređaja jednostavnim povlačenjem prsta.

Samsung Galaxy Note Edge je uređaj vrlo sličan Note-u 4, a glavna funkcija mu je zakrivljeni ekran s jedne strane. Hardverski su skoro identični, iako Edge ima nešto manju dijagonalu ekrana od 5,6 inča. I on ima QHD rezoluciju, ali i dodatnih 160 redova piksela sa strane (zakrivljeni deo).

Baterija je takođe nešto slabija, s kapacitetom od 3000 mAh, a izmenjene su i ukupne dimenzije uređaja. Naime, Note Edge je 3,8 mm širi i 2,2 mm kraći od Note-a 4. Ako je suditi po onome što je Samsung na Unpacked eventu prikazao, ivični ekran će imati višestruku namenu, za kojeg će izdati i posebni SDK za developere koji će razvijati prilagođene aplikacije.



Kao primer upotrebljivosti ivičnog ekrana, prikazano je reprodukovanje videa gde on sadrži virtuene tipke za kontrolu. Tu su još i prečice aplikacija (kad je aktivan početni ekran), informacije o vremenu, obaveštenja i sl.

Galaxy Note Edge biće dostupan u crnoj i beloj boji "na određenim tržištima", izvestili su iz Samsunga. Iz južnokorejske kompanije ovaj uređaj predstavljaju revolucionarnim - hoće li se ovakav tip ekrana proširiti ostaje nam videti.

Samsung Gear VR

Samsung je u Berlinu predstavio još jedan novitet - Gear VR, uređaj za virtuelnu stvarnost razvijen u saradnji sa Oculus-om, kompanijom poznatom po sličnom, ali mnogo složenijem uređaju Rift. Gear VR kao ekran koristi jedino Note 4, a oni koji su ga imali prilike isprobati tvrde da je iskustvo gledanja gotovo jednako kao na Riftu.

Naočare vam omogućavaju gledanje 3D videa u 360 stepeni, i naravno VR gaming, kao što to čine i Oculus Rift naočare za PC.



Treba naglasiti da predstavljeni model predstavlja tek prototip, što znači da u Gear VR naočarima nećete moći uživati odmah, već krajem godine, kada ih nameravaju lansirati na tržište.

Samsung-ove "naočare" biće dostupne u beloj boji, ali cena nije poznata.



Pored svega, prikazan je i Samsung Gear S koji je predstavljen pre nekoliko dana, detaljnije pročitajte ovde.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. asdf kaže,

    750 evra za telefon, pa da li su oni normalni?


  2. Neki Marko kaže,

    Gear VR mi verovatno nikada neće biti jasan isto kao i taj Oculus od koga je nastao


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.