Apple predstavio iMac sa Retina ekranom i osveženi Mac mini


Uz nove iPad tablete nisu Apple je predstavio i novi iMac i osveženi Mac Mini.

Najveća novost iMac-a je tzv. Retina 5K ekran. U prevodu, novi 27-inčni iMac će dolaziti s ekranom rezolucije 5.120x2.800 piksela što je za 67% više piksela u odnosu na rezoluciju 4K. Uprkos vrlo visokoj rezoluciji, u Apple-u su useli zadržati, pa čak i poboljšati važne karakteristike svog all-in-one računara.

Debljina kućišta računara na ivicama iznosi svega pet milimetara, a između ostalog zahvaljujući novom tipu pozadinskog osvetljenja ekrana, smanjena je potrošnja energije računara tako da novi iMac troši do 30% manje.

Računar standardno dolazi s procesorom Core i5 radnog takta 3,5 GHz, grafikom Radeon R9 M290X, uz 8 GB RAM-a i sa terabajtnim hibridnim diskom Fusion. Novi iMac može se opremiti i s procesorom Core i7 na 4 GHz, sa 32 GB RAM-a i sa 3-terabajtnim diskom Fusion, odnosno sa terabajtnim SSD-om.

Cene za američko tržište kreću od 2.500 dolara, a isporuke kreću odmah. U prodaji će paralelno ostati i trenutno dostupne verzije iMac-a (bez Retina ekrana).

Osvežen Mac mini

Apple je najavio novu generaciju svog minijaturnog Mac računara. Nova verzija stiže sa Haswell procesorom i znatno nižom cenom.

U srcu računara nove generacije tako će kucati Intel-ov procesor četvrte generacije za sada nedefinisanih specifikacija, dok će za grafiku biti zaduženi Intel Iris i HD Graphics 5000. Tu je i PCI-e flash memorija, 801.11ac Wi-Fi kao i dva Thunderbolt 2 porta. Apple tvrdi da će novi Mac Mini biti štedljiv i efikasan što će ga učiniti vrlo poželjnim kod nezahtevnih korisnika.

Novi Mac Mini zadržaće dizajn starijeg brata, a u prodaji se (na američkom tržištu) može pronaći već danas po ceni od 499 USD, što je 100 USD niže od starog modela.

OS X Yosemite dostupan danas

Apple je potvrdio da je najnovija verzija OS X-a, Yosemite, od danas dostupna široj javnosti, a možete je preuzeti besplatno na Apple-ovom App Store-u.

Jedanaesto veliko izdanje OS X-a najavljeno je još u junu ove godine nakon čega su odabrani zainteresovani korisnici imali prilike učestvovati u testiranju beta verzije. Neke od najznačajnijih promena koje Yosemite donosi u odnosu na svog prethodnika vizuelne su prirode, a novi se vizuelni stil poklapa s vizualnim stilom iOS-a 7 koji je u opticaj pušten prošle godine.

Yosemite biće moguće instalirati na sve mašine koji podržavaju OS X Mavericks (10.9), a detaljan popis uređaja na koji ga možete instalirati nalazi se ispod teksta. Više informacija, ako vas zanimaju, možete pronaći na službenim web-stranicama.

- iMac (2007. ili noviji)
- MacBook (2009. ili noviji)
- MacBook Pro (13-inčni 2009. ili noviji, ostali 2007. ili noviji)
- MacBook Air (2008. ili noviji)
- Mac Mini (2009- ili noviji)
- Mac Pro (2008. ili noviji)
- Xserve (2009.)

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.