Recenzija: iPhone 6s


Najbolji telefon iz prošle godine, iPhone 6, dobio je naslednika - iPhone 6S. Zvanična prodaja u Srbiji krenula je u 23. oktobra, a mi smo nabavili jedan uređaj, detaljno ga testirali i donosimo vam utiske.

Sve Apple-ove fanove možda će razočarati činjenica da promena u izgledu nema, ali zato je hardver bitno unapređen. Iako Apple ne objavljuje količinu RAM-a u svojim uređajima, u odnosu na iPhone 6 ona je povećana duplo, pa sada iznosi 2GB. Pored toga, tu je novi, znatno poboljšani A9 procesor, dok je ekran dobio 3D Touch funkcionalnost. iPhone i dalje pati od bolesti zvana količina memorije, pa su tako opet dostupne samo verzije sa 16, 64 i 128 GB. Dakle, verzija sa 32 GB koju bi najviše korisnika izabralo ponovo je izostala. Razlog tome je jasan - Apple želi da vas natera da kupite model sa 64 GB, koji je skuplji, a opet ne želi da izbaci najjeftiniji model.



Cena prave fanove Apple-a, kao i poslovne korisnike ovo sigurno neće odvratiti od kupovine. Zanimljivo je da je Apple u Americi u prvom vikendu prodao čak 13 miliona iPhone-a, što je 3 miliona više u odnosu na prodaju koju je u istom razdoblju imao prošlogodišnji model. Jasno je da je iPhone 6S pravi hit i da će sigurno biti najprodavaniji uređaj.

Kakav je zapravo novi iPhone 6S i da li je potrebno menjati staru šesticu otkrivamo u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: IPS LCD, 750 x 1334 px (~326 ppi gustoće), 3D touch tehnologija
- CPU: Apple A9 - Dual-core 1.84 GHz Twister
- GPU: PowerVR GT7600 (six-core graphics)
- RAM: 2GB
- Interna memorija: 16/64/128 GB (nije proširiva)
- Kamera: 12 MP, dual-LED (dual tone) blic, 4K
- Prednja kamera: 5MP, 1080p
- Baterija: Li-Po 1715 mAh
- Operativni sistem: iOS 9

Plus
- 3D touch je odličan
- Lep dizajn
- Stabilan i brz OS
- Odlična kamera
- Novi Touch ID bez konkurencije

Minus
- Samo 16 GB memorije u osnovnom modelu
- Ne podržava brzo punjenje ni USB OTG
- Live Photos ne radi uvek
- Mono zvuk prilikom snimanja videa
- Cena

Dizajn i kućište

Apple je poznat po odličnom dizajnu i kvalitetu izrade svojih uređaja. Tako je i sada - iPhone 6S dolazi sa kućištem izrađenim od aluminijuma serije 7000 koji se još koristi u avio industriji, što je dokaz visoke čvrstoće, a 6S inače predstavlja najčvršći iPhone ikad. Budite sigurni da se prošlogodišnji "Bendgate skandal", kada su se korisnici žalili da se iPhone sam savije u džepu bez ikakve upotrebe sile, sigurno neće ponoviti. Kućište dolazi u četiri boje - sivoj, space gray, zlatnoj i novoj roze-zlatnoj boji.

Izmene u izgledu u odnosu na iPhone 6 nema, osim što je 6S deblji 0,2 mm, ali to je bilo neophodno zbog ipmlementacije 3D Touch tehnologije. Ako uporedite ova dva modela, vrlo lako možete da pomšate koji je novi a koji prošlogodišnji. Ukoliko ne vidi oznaku S sa zadnje strane, niko neće primetiti da imate novi iPhone.



Metalno kućište jako lepo leži u ruci i pruža odličan osećaj. Uređaj jeste pomalo klizav pa će biti neophodan oprez ukoliko želite da sačuvate vaš iPhone. Takođe, treba paziti sa kojim predmetima u džepu stoji iPhone, jer njegovu zadnju masku svakodnevno nošenje sa, recimo ključevima, može oštetiti. Dakle, zadnja maska jeste čvrsta, ali ukoliko želite da vaš iPhone što duže izgleda kao nov, a pritom ne želite maske koje će ga udebljati, potreban je određeni oprez.

Prednji deo telefona ima novo jonizovano staklo sa tzv. 2,5 D efektom koje štiti uređaj loma ekrana. Tehnički, ukoliko vam iPhone 6S ispadne na beton, šanse da će zaštitno staklo ili ekran biti slomljeni svedene su na minimum. Ove tvrdnje nismo testirali, ostavićemo to nekom smelijem (i sa više novca).



Na dnu se nalaze uobičajeni lightning ulaz sa zvučnikom i 3,5 mm audio jackom, dugme za uključivanje se nalazi sa desne strane i bukvalno je pod prstom što je odlično, ispod se nalazi ulaz za micro sim karticu dok su na levoj strani smešteni dugmići za kontrolu jačine tona kao i prebacivanje na silent mod. Sve tipke su odlično izrađene i imaju jako dobar odziv, ali to smo već navikli kod Apple-ovih uređaja.

Sa zadnje strane kamera i dalje štrči, ali je bar zaštićena safirnim staklom kako bi se sprečilo oštećenje.

Čak i sa 14 grama više u odnosu na prošlu verziju, iPhone 6S i dalje je vrlo lagan, jednostavan za manipulaciju i zaista opravdava cenu. Ako ste videli iPhone 6, videli ste i 6S - vulume dugmići, silencer switch, dugme za paljenje, glavno dugme... sve je ostalo identično. Čak i sa zadnje strane uređaja postoje iste plastične linije koje propuštaju signal.

Dakle, Apple nije uradio gotovo ništa novo po pitanju dizajna. Možda će neki, s obzirom na cenu biti nezadovoljni ovakvom politikom, ali jedini način (osim traženja S oznake na dnu sa zadnje strane) da neko primeti da imate novi iPhone jeste da izaberete novu roze-zlatnu verziju, koja će sigurno privući veliku pažnju ženskog dela korisnika.

Ekran

Za razliku od Samsung-a (kome su sada 2K ekrani standard) i Sony-ja koji preteruje sa 4K ekranom u Z5 Premium modelu, Apple se ne razbacuje pikselima. Iako su 1080p ekrani standard za gotovo sve proizvođače sada i u uređajima srednjeg-višeg cenovnog randa, Apple-ov iPhone 6S ima rezoluciju od 750p na veličini od 4,7 inča. Ako objektivno sagledamo stvari, ovo je sasvim dovoljno za baš svakog korisnika jer donosi 326 ppi gustoću piksela, što znači da je u Retina opsegu. Prosečno ljudsko oko vidi između 300 i 320 ppi, dakle, gotovo je nemoguće izolovati jedan piksel golim okom.

Zabrinutosti za oštrinu prikaza ekrana i kvalitet svakako nema, ali ostaje gorak osećaj u ustima na pomisao da toliko skupo plaćeni uređaj ima ekran tako niske rezolucije. Takođe, Samsung koristi AMOLED ekrane u svojim uređajima, koji imaju odličnu osvetljenost i najbolji prikaz crne boje. Apple zna za prednosti AMOLED ekrana, tako su oni i završili u Apple Watch-u, pa je zapravo prava sramota što ih nisu koristili i za iPhone 6S, već su se odlučili za IPS LCD.



iPhone 6S Plus još uvek nismo testirali pa ne možemo reći kakva je razlika u odnosu na prikaz kod njega, imajući u vidu da je gustoća nešto veća, odnosno 401 ppi.

U suštini, ekran je zaista odličan, bićete prezadovoljni. Usput, spomenimo da ekrani sa gomilom piksela samo će nepotrebno trošiti bateriju. Dakle, ekran kao ekran nema baš nikakav problem, veći je problem što Apple ne prati industriju. Ipak, za ovako visoku cenu očekivali smo 1080p ekran.

Apple ne bi bio Apple da nas ne ipak ne oduševi nekom novotarijom. Sada se ona zove 3D touch, a kao što verovatno već znate, radi se o posebnim senzorima ugrađenim ispod ekrana koji su osetljivi na jačinu pritiska. Ukoliko ekran pritisnete jače, reagovaće posebnom vrstom vibracije (haptic feedback), nakon čega ćete imati osećaj kao da se ekran stvarno pomerio. Ipak, o toj tehnologiji malo kasnije...

Touch ID

I ranije smo videli kako je Touch ID, Apple-ov sistem za prepoznavanje otiska prstiju jako precizan i pouzdan. Novi sistem je još bolji, a to se posebno vodi po brzini.

Kada krenete da definišete vaš otisak, sistem će vas sprovesti kroz uobičajenu proceduru, a nakon toga tražiće i da dodatno definišete ivice prsta. Ovo dosta podiže bezbednost same upotrebe i podiže ceo sistem na jedan viši nivo.

Najbolja stvar u celoj priči je što je sada potrebno samo delićem prsta pritisnuti senzor da bi se uređaj otključao, a bezbednost je zadržana na visokom nivou. Senzor i sav softver su sada toliko sređeni da je bukvalno potrebno na zaključanom ekranu samo jednom pritisnuti home taster da bi se uređaj instantno otključao.

Ovakva lakoća očitavanja, uz odličnu preciznost i maksimalnu bezbednost bukvalno ne postoji ni u jednom drugom telefonu. Ukoliko ste koristili stari Touch ID, novi će stvoriti zavisnost kod vas.

Hardver i performanse

iPhone 6S donosi novu generaciju Apple-ovog procesora koji sada nosi oznaku A9. Čipset ima dva Twister jezgra na taktu 1,85 Ghz. Iako bi Android korisnici pomislili da se radi o relativno slabom procesoru, iOS zahteva mnogo manje resursa, pa sa slabijim hardverom postiže gotovo iste rezultate.

A9 procesor, u odnosu na prošlogodišni, donosi određena poboljšanja i veću brzinu, ali to se golim okom ne može primetiti, možda u nekoh zahtevnijoj igrici. Sam procesor dolazi u dve verzije, jednu proizvodi Samsung i u njoj je korišćen 14nm proces, dok je drugu izradio TSMC u 16 nm. Prema rečima Apple-a, razlike gotovo ne postoje ili su zanemarive, ali korisnici ipak tvrde drugačije, pa se na internetu već mogu naći razne rasprave kako Samsung-ova verzija troši više baterije. Dok ne kupite uređaj i ne uradite test ne znate koji procesor je zapravo unutra. Ostaje vam da se nadate da ćete ugrabiti uređaj sa TSMC-ovim čipom (mada je naš imao Samsung-ov i opet se odlično pokazao), a više o "Chipgate-u" možete pogledati u ovom videu.

Što se RAM-a tiče, iPhone 6S dolazi sa 2 GB, što je duplo više u odnosu na prethodnika. Od povezivanja, prisutan je LTE Cat 6, što omogućava brzine do 300 mbps u downloadu, kao i VoLTE (Voice over LTE) koji čak kod naših operatera i nije podržan.



NFC postoji ali je omogućen samo za Apple Pay, dok mnogi uobičajeni načini povezivanja poput USB OTG ili mass storage nisu podržani, što samo govori da Apple ostaje striktan kod povezivanja sa drugim uređajima. Ukoliko imate neke druge Apple uređaje, preko AirDrop-a možete razmenjivati sadržaje.

Svako povezivanje sa Windows računarom može predstavljati noćnu moru jer je iTunes za Windows trom i loše izveden. Na Mac računarima sve je mnogo bolje, veća je stabilnost aplikacije i nema nikakvih problema pri prebacivanju.

Spoljni zvučnik je odličnog kvaliteta mada je mogao da bude malo glasniji. Zvuk u slušalici je odličnog kvaliteta kao što je i očekivano.

Softver i 3D Touch

Prilikom svakog izlaska novog iPhone-a, Apple pusti i novi iOS. Sada je došao iOS9, koji ne donosi neke velike promene u izgledu, ali novih funkcija ima dosta.

3D Touch je svakako najveća novost, a izvodi se pomoću posebnih senzora ispod ekrana koji prepoznaju jačinu dodira. Ako na početnom ekranu na uobičajeni način dodirnete ikonicu, otvoriće se aplikacija. Ali, ukoliko je pritisnete malo jače, otvoriće se poseban plutajući meni koji nudi brži pristup određenim delovima aplikacije. Recimo, ukoliko jače pritisnete kameru, dobićete meni u kome možete da izaberete pravljenje selfija, snimanje videa, slow motion-a ili samo obične fotografije. Nemaju sve aplikacije ovu funkcionalnost, ona mnogo zavisi od developera koji je moraju implementirati. Facebook je to recimo već učinio i sada kroz 3D Touch odmah možete recimo objaviti status.



U E-mail aplikaciji dobijate mnogo novih 3D Touch opcija. Recimo, jačim pritiskom na određenu poruku udmah se može otvoriti u pop-up prozoru, ali je samo polovično prikazan, možete odmah i da odgovorite. Takođe, odlična stvar je da ako vam neko pošalje link, jačim pritiskom ga možete otvoriti bez napuštanja aplikacije takođe u pop-upu.

Sve u svemu, 3D Touch ima veliki potencijal i potrebno je samo još da ga developeri implementiraju.

Ono što 3D Touch još donosi, a može da bude jako korisno jeste i izmena aplikacija kao kod "Force Touch-a", pa tako ako se nalazite unutar određene aplikacije, jačim pritiskom povucite prst s leva na desno i možete da otvorite neku od prethodno korišćenih aplikacija.



3D Touch primenjen je i u galeriji fotografija, tako jačim pritiskom odmah možete da vidite uvećanu fotografiju, a ako je onda povučete na gore, dobijate dodatne mogućnosti - kopiranje, deljenje, označavanje kao omiljeno i brisanje.



Od ostalih novosti u interfejsu spomenimo mogućnost korišćenja Live Photo Wallpapera, koji u osnovi predstavljaju animacije. Poboljšano je i Spotlight pretraživanje koje je sada moguće aktivirati gestom prema dolje bilo gde na početnim ekranima, a rezultati pretraživanja nude instantnu mogućnost pozivanja pronađenog kontakta.

Video player je, nažalost, ostao na istim nivou kao pre, sa dsta ograničenja. To znači da i dalje može da prikazuje samo Apple-ove video formate a za sve ostalo biće potrebno preuzeti aplikaciju sa App Store-a.

Sam interfejs radi perfektno, nema nikakvih kočenja ili bagova. Sve je "upeglano" do najsitnijih detalja. Ipak, iOS i dalje ne dozvoljava prizvoljno ređanje ikonica na početnim ekranima, ima malu mogućnost personalizacije i izostanak prikaza widgeta. Ovo su neke od stvari koje predstavljaju zaštitni znak Apple-a, ali moguće je da će se nekada i to promeniti.

Kamera

Apple je dugo ugrađivao senzore sa 8MP, ali konačno je iPhone 6S doneo više megapiksela. Iako znamo da megapikseli sami po sebi ne garantuju viši kvalitet snimaka, na današnjim Android-ima imamo 13, 16, 20, pa čak i 41 MP na Lumiji 1020 sa Windows Phone-om, ali Apple se zadržao na 12.

Ranije je iPhone stalno gubio pri testovima na 100% zumiranja fotografija baš zbog malo megapiksela, ali sitiacija je sada dosta drugačija. Iako 12 MP nije nikakvo revolucionarno povećanje, svakako raduje činjenica da će fotografije sada biti dosta bolje i koliko-toliko približne onima na Android-u.

4K snimanje je na Android uređajima prisutno već jedno dve godine, ali kako je tada situacija bila dosta nepovoljna jer mnogi nisu imali 4K ekrane za prikaz takvog sadržaja, sada su takvi ekrani dostupniji pa je Apple omogućio da iPhone snima 4K video.



Interfejs kamere je isti kao na prošlogodišnjem modelu, mada je sada možda malo lakše gestovima prebacivati se između različitih modova. Ponuđeno je normalno fotografisanje, kvadrat (1:1 odnos stranica), snimanje videa, ubrzano i usporeno snimanje, a tu je i panorama.

Na levoj strani možete da promenite kameru, uključite samookidač, uključite Live Photo funkciju, HDR i upravljate blicem, dok su na desnoj strani filteri, dugme za okidanje i prečica za otvaranje galerije.

Prednja kamera ima rezoluciju od 5MP i mogućnost snimanja 1080p videa. Novost je i blic koji možete koristiti u aplikaciji kamere. Naime, kada prednjom kamerom fotografišete, a pritom je uključen blic, ekran će u momentu fotografisanja postati beli (sa blago žutom nijansom kako bi se dobila prirodnija boja a ne veštačko belo svetlo) sa jakim osvetljenjem koje će lepo osvetliti lice. Rezultati su zaista odlični i velike pohvale za Apple koji se dosetio ovoga.

Što se tiče glavne kamere, fokusiranje je brzo što je i očekivano, ali će se sa blicem dosta produžiti. Kvalitet fotografija u dobrim uslovima je zaista sjajan, dok se u uslovima slabijeg osvetljenja, zbog manjeg otvora blende, ne mogu meriti sa npr. Samsung-ovim Galaxy S6 uređajem. Ipak, najbolje je da sami pogledate kakve su fotografije i ocenite kvalitet prema demo snimcima koje smo napravili.

Live Photo je funkcija koja snima video u trajanju od 3 sekunde i stavlja ga u foto galeriju. Ovo je nešto kao HTC Zoe i slična rešnja. Dakle, ništa revolucionarno ili neočekivano. HTC Zoe nije postigao nikakav bitan uspeh, ali možda će Apple uspeti da popularizuje ovakav vid kreative. Kako u Apple-u kažu, Live Photo biće podržan sledeće godine i na Facebook-u, a za očekivati je da će biti dostupan i na Insstagram-u u skorije vreme. Live Photo ima šansu da postane novi trend na društvenim mrežama, a da li će, ostaje tek da vidimo.

iPhone 6s, kao što smo rekli, podržava snimanje 4K videa. Apple je ovu opciju do bola zakomplikovao, pa je tako, ukoliko želite da promenite mod u 4K potrebno da uđete u Podešavanja telefona, pa pronađete deo Photos i Camera i tek tu odaberete rezoluciju. Kada završite sa 4K snimanjem, vraćate se tu i vraćate na 1080, recimo. Tu se podešava i rezolucija za usporene snimke, a definitivno je dosta komplikovanije nego kod Android-a ili Winodows Phone-a, čak možemo reći i da je iritantno.

Sve u svemu, video je zaista odličan, u svim rezolucijama. Jedino što je možda za zamerku jeste što se snima samo mnono zvuk. Snimci imaju dosta detalja, boje su realne, sa odličnim kontrastom i oštrinom. Optička stabilizacija postoji samo u Plus modelu, što je ipak velika mana ako uzmemo u obzir cenu.



Baterija

Svaki put kada dobijemo neku novu tehnologiju, uvek nas nekako zakinu za bateriju. Ove godine, uz veću težinu i debljinu, 3D Touch je uzrokovao i realno smanjenje kapaciteta baterije - sa 1810 na prošlogodišnjem modelu, baterija je "spala" na 1715 mAh.

Ipak, softver i hardver su dobro optimizovani pa se brže trošenje bukvalno neće primetiti pri svakodnevnom korišćenju. Računajte da se radi praktično o standardnom ciklusu punjenja tokom noći i korišćenja tokom dana. Trajanje baterije uveliko zavisi od korišćenih aplikacija, ali recimo da je potrošnja standardna.

Uz gotovo celodnevno čačkanje, baterija je uveče bila na pola kapaciteta, što je zaista za svaku pohvalu.

Utisak

Ukoliko ste fan Apple-ovih proizvoda, iPhone 6s svakako morate imati. Ako niste i pritom imate prošlogodišnju šesticu, nemate baš neki veliki razlog za kupovinu novog uređaja. Naravno, promene koje donosi novi iPhone jesu bitne, ali nisu neophodne.



Iako se fizički ne razlikuje od prethodnika, promena ima dosta. Tu je 3D Touch, kamera od 12 MP koja donosi solidna unapređenja kao i neuporedivno brži i precizniji Touch ID. Napredak postoji i s hardverske strane, tu je novi A9 procesor i 2 GB RAM-a.

iPhone 6s dostupan je u Srbiji, možete ga kupiti u prodavnici iStyle po ceni od 96.890 dinara za 16 GB model. Više informacija možete pronaći na istyle.rs.

Uređaj na test ustupio: iStyle

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
12
  1. Dex kaže,

    Evo bas ovaj komentar pisem sa 6s, kupio sam medju prvima, mnoooogo je dobar


  2. Анониман kaže,

    njima je animirani gif velika novost hahah


  3. Анониман kaže,

    uopste nije animirani gif nego kao kratki video


  4. Анониман kaže,

    Ja imam obicnu sesticu, sumnjam da cu preci, cekam sedmicu mislim da ce tek to biti hit


  5. Maja kaže,

    Da je cena malo normalnija pa i da razmislim o kupovini, bas su preterali


  6. Анониман kaže,

    Odličan je :)


  7. Анониман kaže,

    Kako te live fotografije mogu da se prebace? I mogu li uopste?


  8. Анониман kaže,

    i ja bih ga nosio da mi daju dzabe hahah


  9. Live fotke kada se prebace na komp su u .mov formatu, imaju i ton. Postoji i jedna .jpg sličica istog naziva koja se šalje umesto videa kada želite da podelite na mejl, recimo...


  10. Анониман kaže,

    da li je moguce da se ljudi toliko loze na taj ajfon


  11. Анониман kaže,

    odlican telefon, zelim gaaa


  12. Andrej kaže,

    Najvise me na iPhoneu nervira prebacivanje preko iTunesa, zakomplikovali su to mnogoo


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.