BlackBerry prestaje sa proizvodnjom telefona


Ono što su glasine pre par dana najavile, juče je i postalo službeno – BlackBerry prestaje s proizvodnjom telefona. Ova odluka zapravo nikoga ne iznenađuje, jer se BlackBerry već godinama koprca u blatu iz kojeg se nije mogao izvući. Udeo BlackBerry operativnog sistema je još prošle godine pao na ispod 1%, nakon čega je kompanija lansirala par uređaja temeljenih na Android-u.

Nekad poznata i priznata kompanija RIM (Research in motion), kasnije preimenovana u BlackBerry, prestaje s biznisom koji ih je davno bio vinuo u nebesa. Vrhunac je doživela u protekloj deceniji dakle između 2000. i 2010. godine, kada je vladala na tržištu smartfona namenjenih poslovnim korisnicima. Svaka imalo ozbiljnija kompanija je koristila njihove prepoznatljive uređaje s QWERTY tastaturom zajedno s odgovarajućim softverom (BIS i BES).

U to doba BlackBerry uređaji nisu imali ozbiljniju konkurenciju, ali pojavom iPhone-a i potom Android-a, počeli su da zaostaju. Kako je vreme prolazilo, sve je više njihovih poslovnih korisnika migriralo na nove platforme.

Odgovor je stigao 2013. godine, kada je BlackBerry lansirao novi operativni sistem BlackBerry 10, ali istovremeno je mnogim korisnicima ukinuo mogućnosti korišćenja BIS servisa, zbog kojih su u startu i kupovali njihove uređaje. Ovo je bio preloman trenutak za mnoge zaljubljenike u BlackBerry uređaje, nakon čega je počelo lančano osipanje korisničke baze.

S obzirom na nedozrelost samog operativnog sistema, BlackBerry je u međuvremenu puno truda uložio u adaptaciju za Android aplikacije, ali ni to nije bilo dovoljno da bi mobilizovalo kritičnu masu kupaca. Bila je vidljiva i orijentacija na masovno tržište, kojim su već bili zavladali Apple i Google, pa su mnogi analitičari predlagali povratak u strogo poslovno okruženje. Ali kako smo videli, to se nije dogodilo.

Nakon gašenja hardverske dizvije, osnovno BlackBerry-jevo poslovanje postaje softver. Ipak, najnovije vesti iz Kine sugerišu da će kompanija nastaviti da prodaje uređaje pod svojim imenom, ali će oni biti proizvedeni od strane kineskih partnera, kao što je slučaj sa zadnjim modelom DTEK50, koji je zapravo samo rebrandirani TCL-ov Alcatel Idol 4.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.