AMD zabeležio rast prodaje grafičkih procesora


Isporuke grafičkih procesora i kartica uobičajeno opadaju na prelazu iz prvog u drugo tromesečje, ali novo istraživanje tržišta koje je obavila kompanija Jon Peddie Research prikazuje značajno poboljšanje prodaje u odnosu na isti period 2008. kada je ekonomska recesija pogodila i IT industriju.

Isporuke posebnih, ali i integrisanih grafičkih procesora, su na prelazu iz prvog u drugo tromesečje porasle su za skoro 25 miliona jedinica. To znači da je u drugom tromesečju isporučeno 98,7 miliona procesora što je povećanje od 31,1 posto na prelazu iz jednog u drugo tromesečje (ta razlika je obično manja od 5 posto).

U proteklom periodu najveći rast isporuka zabeležio je AMD. Kompanija je uvećala isporuke iz prvog tromesečja sa 12,8 miliona jedinica na 18,3 miliona jedinica (povećanje od 41,5 posto), što nadmašuje rezultate koje su postigli Nvidia (porats od 35,2 posto) i Intel (porats od 23,6 posto). Ipak, ako se uzmu u obzir i druge isporuke i udeo na tržištu, Intel i dalje predvodi rang-listu proizvođača.

Intel je u drugom tromesečju isporučio za 13 miliona jedinica više nego u prvom, što je uvećalo njegov udeo na tržištu na 51,2%, dok je Nvidijin udeo na tržištu i pored rasta isporuka smanjen sa 31,1% na 29,2% (Nvidia je isporučila 5 miliona jedinica više u drugom tromesečju u odnosu na prvo).

Analitičari iz kompanije JPR očekuju da se tendencija rasta isporuka održi i tokom trećeg i četvrtog tromesečja, pre svega zbog predstojećeg predstavljanja novog Microsoftovog operativnog sistema Windows 7 i Appleovog operativnog sistema Snow Leopard, kao i očekivanog „rata cena“ između AMD-ovih i Nvidijinih 40-nanometarskih procesora. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.