Danas milijardito preuzimanje Firefoxa

Čitač Weba Firefox se brzo približava svom milijarditom preuzimanju i verovatno će taj broj dostići tokom današnjeg dana. Mozilla ima Web lokaciju i vesti na Twitteru na kojima se može pratiti ukupan broj preuzimanja čitača. U četvrtak popodne, preuzimanja je bilo 999.180.000, a svake sekunde još 15 novih korisnika je preuzimalo čitač.

U Mozilli su istakli da su prvobitno očekivali da će se milijardito preuzimanje dogoditi tokom vikenda. Međutim, samo jedan sat nakon te izjave, dok se vest brzo širila a tempo preuzimanja povećavao, u Mozilli su svoju procenu korigovali na petak. Na jednoj Web lokaciji posvećenoj Firefoxu predviđaju da će se taj, za Mozillu važan trenutak, dogoditi danas u podne po Griniču.

Brojem od milijardu preuzimanja obuhvaćene su sve verzije Firefoxa od prvog objavljivanja 2004. godine. Takođe, ako jedan korisnik preuzme više kopija za različite računare, sva njegova preuzimanja se zasebno računaju u ukupnom broju. Pored toga, u zbiru se računa i ako korisnik preuzme sa Web lokacije ažuriranu verziju čitača, ne čekajući na automatsko preuzimanje - samim tim, automatska ažuriranja Firefoxa se ne računaju kao zasebna preuzimanja i ne ulaze u ukupan broj.

To, ipak, ne znači da jedna milijarda ljudi koristi Firefox. Bilo kako bilo, to je važno dostignuće za softver koji je pre samo nekoliko godina bio nepoznat većini korisnika računara i koji za rivala ima Microsoftov Internet Explorer, čitač koji se podrazumevano nalazi na svakom računaru pod Windowsom.

Početkom meseca objavljeni su podaci da Firefox zauzima tek nešto manje od trećine globalnog tržišta čitača Weba - 31 procenat. Internet Explorer je i dalje lider sa 60 procenata, dok su Safari, Chrome i Opera imali, svaki za sebe, manje od 5 procenata učešća na tržištu. Firefox se više koristi u Evropi, gde je uspeo da osvoji 40 procenata tržišta, dok je udeo Internet Explorera 47 procenata. U Aziji je situacija nepovoljnija za Firefox u odnosu na IE (23 prema 72 procenta). Na Antarktiku, gle čuda, ova dva čitača vode mrtvu trku.

U Mozilli planiraju da u ponedeljak aktiviraju Web lokaciju Web lokaciju, na kojoj će dati više informacija o ovom za njih važnom događaju. (M.Đ.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.