Evropska Unija traži mišljenja o programu Google Books


Zvaničnici Evropske Unije sastaće se 7. septembra sa vlasnicima autorskih prava da bi razgovarali o 125 miliona dolara vrednoj nagodbi Googlea sa američkim izdavačima i autorima, kojom se Googleu daje pravo da digitalizuje i objavljuje knjige kojih više nema u prodaji niti se štampaju, ali su i dalje zaštićene autorskim pravima. Sud nadležan za tu pogodbu je odredio 4. septembar kao rok do kada autori mogu da odluče hoće li učestvovati u projektu ili neće. Google je već sklopio brojne sporazume sa izdavačima, a već je započeta digitalizacija knjiga koje više nisu zaštićene autorskim pravima.

Kritičari tvrde da će ovaj dogovor, koji bi trebalo da stupi na snagu u oktobru, u praksi zapravo Googleu dati monopol nad knjigama zaštićenim autorskim pravima ali koje se više ne štampaju. U kompaniji Google pak kažu da će ovim projektom milione knjiga, skrivene na policama biblioteka, učiniti dostupnijim i omogućiti izdavačima i autorima da počnu ponovo da zarađuju na njima. Početkom ovog meseca, američko Ministarstvo pravde je saopštilo da će započeti formalnu istragu o predloženom sporazumu.

Portparol kompanije Google je izjavio da će na sastanku zvaničnika EU sa izdavačima biti i njihov predstavnik. "Trenutno je planirano samo razmatranje činjenica od strane Evropske komisije - ne i zvanična istraga - i sa nestrpljenjem očekujemo učešće na sastanku. Slažemo se sa evropskim komesarom Vivijanom Reding koja je rekla:"Moramo usvojiti moderan skup evropskih pravila koja podstiču digitalizaciju knjiga". (M.Đ.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.