Google: Sporazum Microsofta i Yahooa guši nadmetanje


Čelnica Googleove organizacije za pretraživanje izjavila je da će sporuzum koji su u sredu potpisali Microsoft i Yahoo po svoj prilici negativno uticati i na tržišno nadmetanje i na korisnike.

Ukoliko Yahoo prihvati da kao pretraživački sistem umesto sopstvenog koristi Microsoftov Bing, to će suziti tržište pretraživača sa tri glavna igrača na svega dva i redukovati inovacije, rekla je Marisa Mejer, Googleov potpredsednik za pretraživanje. Ona je dodala i da nekoliko grupa u Googleu još uvek proučava predloženo partnerstvo koje će u potpunosti biti ozvaničeno sledeće godine.

„Svi trče brže u trci s više učesnika“, izjavila je Mejerova u kratkom intervjuu datom na skupu AlwaysOn u Palo Altu kome je prisustvovala kao panelista u raspravi o inovacijama i o tome kako Google razvija i neguje ideje.

O mogućim efektima sporazuma naveliko se raspravlja na raznim stranama. Pojavile su se i ocene da bi on mogao pojačati konkurenciju na tržištu Internetskog oglašavanja, jer Google dobija izglednijeg konkurenta. Međutim, što se tiče pretraživanja analitičari izgleda dele mišljenje Mejerove.

Analitičar IDC-a Al Hilva smatra „nesrećnom okolnošću“ to što će sada u oblasti pretraživanja biti jedan igrač manje, jer će to oslabiti nadmetanje. „U svom nastojanju da pristignu Google, i Yahoo i Microsoft su uradili neke zanimljive i inovativne stvari koje su bile korisne čitavoj grani“, smatra on. „S ovim sporazumom Microsoft verovatno više neće osećati toliki pritisak da bude inovativan i da pomera kazaljku bliže crvenom“. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.