Intel objavljuje detalje o grafičkom procesoru Larrabee


Intel planira da na konferenciji Siggraph 2009, koja se od 3. do 7. avgusta održava u Nju Orleansu, programere i razvojne timove upozna sa detaljima specifikacije predstojećeg grafičkog procesora Larrabee.

Larrabee, čije je predstavljanje zakazano za kraj ove ili početak sledeće godine, je napredni grafički čip koji koristi veliki broj jezgara x86 tipa, kao i izvestan broj specijalizovanih logičkih komponenti umesto specijalizovanih procesorskih jezgara sličnih onima koji se mogu naći na čipovima koje proizvode Intelovi rivali Nvidia i Advanced Micro Devices (AMD).

Intelov cilj je da iskoristi postojeće ogromno znanje i iskustvo kada je u pitanju pisanje koda za procesore tipa x86 i primeni ih na grafiku i druge aplikacije koje se oslanjaju na mogućnost paralelnog procesiranja grafičkih čipova.

Larrabee predstavlja važan proizvod za Intel koji želi da konkuriše AMD-ovim i Nvidijinim čipovima. Intel je već najveći proizvođač grafičkih čipova na svetu, zahvaljujući njegovim integrisanim sistemskim čipovima koji imaju sposobnost obrade grafike. Ipak, performanse ovih čipova se ne mogu porediti sa mogućnostima nezavisnih grafičkih čipova koje proizvode njegovi rivali.

Sledeće nedelje na Siggraphu, Intelovi inženjeri će pokušati da kroz dve prezentacije o Larrabeeu pridobiju softverske razvojne timove i programere.

Prva prezentacija, koja će se održati 4. avgusta, govoriće o vektorskom programiranju i detaljima Larrabeejevih setova instrukcija. Druga prezentacija nazvana „Čekajući Larrabee“, ima za cilj pripremu razvojnih timova kako bi lakše adaptirali postojeći kod kada se novi grafički procesor pojavi.

Obe prezentacije biće održane na Intelovom štandu na izložbi Siggraph 2009 i nisu deo redovnog programa konferencije. (I.S.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.