Let na Mesec uživo na vebu


Pre tačno četrdeset godina ljudi su sedeli pred svojim crno-belim televizorima i gledali kako Nil Armstrong pravi prve korake na Mesecu, a sada će celu misiju moći da prate u realnom vremenu na vebu. Preko Twittera će se prenositi poruke koje su astronauti razmenjivali s kontrolom leta a elektronskom poštom će se dobiti poruka kad mesečev modul treba da sleti.

Sve ovo je deo nove veb lokacije koju je opremila Predsednička biblioteka i muzej Džona Kenedija radi obeležavanja četrdesete godišnjice misije koja je odvela prve ljude na Mesec.

Lokacija Izabrali smo mesec počinje da radi u četvrtak 15. jula u 8.02 pre podne po lokalnom vremenu (14.02 u Srbiji), 90 minuta pre četrdesetogodšnjice lansiranja rakete Apollo 11 iz Kejp Kanaverala u Floridi. Na njoj će se pratiti putovanje svemirske kapsule do Meseca, sletanje i Armstrongovi prvi koraci – u realnom vremenu, ali 40 godina kasnije.

Posetioci ove lokacije moći će da vide animirane verzije ključnih događaja ove misije, uključujući ulazak Apolla 11 u mesečevu orbitu i odvajanje mesečevog modula od komandnog. Tu će naći i brojne video snimke i fotografije, a moći će da čuju i radio prenose između astronauta i kontrolora leta. Naravno, tu su i hiperveze ka Kenediju i njegovom govoru kojim je zacrtao cilj misije. Naslov lokacije zapravo je deo iz jednog njegovog govora iz 1962. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.