Microsoft i Yahoo sklopili sporazum o pretraživanju

Microsoft i Yahoo su u sredu potpisali dugo očekivani sporazum o pretraživanju po kome će Microsoftov pretraživač Bing biti pogonski motor za pretraživačku lokaciju kompanije Yahoo, a Yahoo će reklamne usluge vezane za pretraživanje prodavati za obe kompanije. Sporazum su potpisali čelnici kompanija Kerol Barc (Yahoo) i Stiv Bolmer (Microsoft).

Sporazum koji je potpisan posle skoro godinu i po dana pregovaranja započetog januara 2008. kad je Microsoft neočekivano pokušao da kupi Yahoo, ima za cilj da ovim dvema kompanijama pomogne u nadmetanju s pretraživačkim gigantom Googleom, koji sudeći po ostvarenim prihodima vlada tržištem reklamiranja po osnovu rezultata pretraživanja.

Po mišljnju ovih kompanija udružene snage njihovih pretraživačkih timova i sredstava ubrzaće trku i dati nov zamah inovacijama koje će ih učiniti konkurentnijim igračima na tržištu pretraživanja.

Sporazum je potpisan oko dva meseca pošto je Microsoft obnovio svoju pretraživačku mašinu i predstavio je pod imenom Bing, koja je u međuvremenu počela da preotima udeo pretraživača kompanije Yahoo i dobila pozitivne početne ocene korisnika. S druge strane, Yahoo ima veću mrežu oglašivača i Microsoft će imati koristi što će moći da joj pristupi.

Sporazum koji obuhvata samo pretraživanje potpisan je na deset godina i po njemu će Microsoft dobiti ekskluzivnu licencu za korišćenje ključnih pretraživačkih tehnologija Yahooa i mogućnost da ih integriše u Bing.

Bing će s druge strane biti ekskluzivna algoritamska platforma za besplatno i plaćeno pretraživanje za sve Web lokacije Yahooa, ali će Yahoo nastaviti da koristi svoju tehnologiju i podatke u drugim oblastima svog poslovanja, pogotovo ekranskom oglašavanju. U stvari, svaka kompanija će nastaviti da održava sopstveno poslovanje u oblasti ekranskog oglašavanja i sopstvene prodajne timove.

Prodajni tim Yahooa imaće direktne odnose s glavnim pretraživačkim oglašivačima obe kompanije, dok će samouslužna reklamna platforma za obe kompanije biti Microsoftov AdCenter, koji će nastaviti da diktira cene za automatizovani aukcijski proces.

Yahoo će vremenom dobiti kompenzaciju kroz ugovor o deljenju prihoda prema generisanom saobraćaju na mreži Web lokacija čiji je vlasnik i operator, kao i lokacija s kojima je poslovno povezan. Microsoft se složio da Yahoo zadrži 88% prihoda od prodaje svih oglasa na njima u prvih pet godina od potpisivanja sporazuma.

Yahoo očekuje da će mu sporazum generisati godišnji operativni prihod od 500 miliona dolara i uštede od 200 miliona.

Analitičari smatraju da je sporazum postao moguć tek kad je suosnivač Yahooa Džeri Jang
otišao s mesta izvršnog direktora krajem prošle godine. Na njegovo mesto došla je Kerol Barc koja nije imala nikakvih sentimentalnih veza s onim što je nekad bilo srž poslovanja kompanije – pretraživanje Weba. Microsoft joj je sa svoje strane olakšao donošenje odluke, jer je u međuvremenu razvio svoj pretraživač kao moguću alternativu Googleu.

Microsoft i Yahoo će udruženi držati blizu 30% tržišta Internetskog oglašavanja, ali će Google i dalje biti dominantna sila s udelom od 65%.

Sled događaja:

Januar 2008: Microsoft nudi da kupi Yahoo za 44,6 milijardi dolara u gotovini i deonicama, a potom podiže ponudu na 47,5 milijardi.

Maj 2008: Microsoft napušta pregovore pošto se dve strane nisu složile o ceni.

Jun 2008: Yahoo sklapa ugovor o korišćenju Googleove tehnologije, pa se neki Googleovi oglasi pojavljuju među njegovim rezultatima pretraživanja.

Novembar 2008: Google raskida ugovor s kompanijom Yahoo zbog prigovora o kršenju antimonopolskog zakona u SAD.

Novembar 2008: Suosnivač Yahooa Džeri Jang napušta mesto čelnika kompanije.

April 2009: Yahoo objavljuje da će otpustiti 5% zaposlenih zbog naglog pada tromesečnog profita.

Maj 2009: Microsoft predstavlja novu verziju svog pretraživača pod imenom Bing Jul 2009: Microsoft i Yahoo objavljuju da su potpisali sporazum o pretraživanju Weba. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.