Microsoft otvorio rano testiranje Officea 2010

Microsoft je probranoj grupi tehnološki potkovanih korisnika omogućio da testiraju njegov novi paket Office 2010 , ali je ključni deo – besplatne veb verzije programa kao što su Word i Excel – ostavio prikriven još neko vreme.

Lansiranje ovog „tehničkog pretprikaza“ je znak da Office 2010 još uvek poštuje planirani red vožnje po kojem treba da se pojavi početkom sledeće godine.

Microsoft svoj visoko profitabilan softver nadograđuje funkcionalnostima koje će korisnicima omogućiti da na više načina istovremeno rade na dokumentima, organizuju svoju e-poštu i uređuju video snimke i fotografije. Najveća novost je to što će po prvi put svemu ovome dodati i besplatne verzije koje će se izvršavati u veb čitaču.

Microsoft Office je daleko najpopularniji softverski paket na svetu za pisanje, pravljenje prezentacija, tabelarna proračunvanja i izradu drugih dokumenata i njegova dominacija nije neposredno ugrožena. Međutim, kompanija nastoji da se odbrani od već duže vreme prisutne tendencije da se softver sa stonog računara premesti na veb. Google već preko dve godine nudi slične besplatne programe na vebu, ali mu treba još vremena da privuče kompanije da ga koriste.

Sa paketom Office 2010 Microsoft mora da odluči koliki će deo da žrtvuje vebu a da ne preseče granu na kojoj sedi, odnosno ne potkopa unosan posao čiji su koreni u programima na stonim računarima. Ukoliko ne napravi pravu kalkulaciju mogao bi da dođe u situaciju sličnu onoj u koju su upale novine koje su svoj sadržaje besplatno stavile na veb, a sada se bore da povrate prihode štampanih izdanja.

U slučaju Microsofta, verzija „Home and Student“ paketa Office 2007 košta 150 dolara. Sa ovakvim cenama njegov ogranak za Office ostvario je u 2008. profit od 12,4 milijarde dolara na prihodu od oko 20 milijardi.

Veb programi Officea 2010 biće prvi pravi Microsoftov iskorak na mrežu s ovim paketom. U verziji 2007, Microsoft je ponudio Office Live Workspace, koji je omogućavao prikazivanje i komentarisanje dokumenata ali ne i pravljenje i uređivanje.

Verzije programa koji će se izvršavati u veb čitačima prolaze kroz drugačiji razvojni ciklus u odnosu na one koje se izvršavaju na radnoj površini računara i Microsoft kaže da će tehnički pretprikaz veb verzija biti gotov u avgustu.

Veb verzija Officea 2010 biće besplatna, ali uz reklame. One kompanije koje imaju višegodišnje licencne ugovore Microsoft će dozvoliti da veb verzije besplatno postave na svoje servere, dok će druge moći da kupe pretplatu koja im omogućava da im pristupaju preko Microsoftovih centara.
Microsoft nije rekao koliko će Office 2010 koštati, ali je najavio da će ponuditi pet varijanti paketa, dve za velike kompanije i tri za kućne korisnike i manje firme. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.