Nissan koristi iPhone za daljinsko upravljanje automobilom

Nissan je razvio prototipsku aplikaciju za iPhone koja će vlasnicima njihovog električnog automobila omogućavati da telefonom pozovu svoje vozilo i provere napunjenost akumulatorske baterije.

Aplikacija čija je radna verzija demonstrirana u Jokosuki u istraživačkom centru ovog japanskog proizvođača automobila, povezuje se sa IT sistemom automobila da bi proverila stanje njegovih litijum-jonskih baterija. Pomoću nje korisnici mogu da nadziru punjenje dok su van vozila. Sistem je zgodan za slučajeve kad se auto parkira na stanici za punjenje a vlasnik želi da proveri da li su baterije napunjene pre nego što se odveze. Pored toga, telefonu se mogu poslati i informacije o tome koliko će još vremena punjenje trajati i kolika će da košta.

Kao dodatna informacija šalje se i temperatura u unutrašnjosti automobila a ona je povezana s još jednom funkcijom ove aplikacije – daljinskim upravljanjem klima uređajem. Na prvi pogled ovo zvuči čudno, ali ima smisla kad se uzme u obzir energetska efikasnost.

Vozač koji uđe u automobil kad je vruće ili kad je hladno, obično čim krene odmah uključuje klima uređaj i drži ga uključen dok se ne dostigne ugodna temperatura. Ovo i nije neki problem kod vozila na benzin, ali kod električnih automobila doprinosi većoj potrošnji struje iz baterija, što skraćuje domet vozila.

Međutim, ukoliko je auto povezan na punjač ima smisla uključiti hlađenje ili grejanje dok je punjenje još u toku, jer će se tada za te prve minute s većom potrošnjom koristiti struja iz punjačke stanice. Pomoći iPhone aplikacije vlasnici uključuju klima uređaj pre nego što se vrate u kola.

Sistem je još uvek prototipski i deo je Nissanovih istraživanja čiji je cilj da se 2010. pokrene prodaja električnih automobila u Japanu i severnoj Americi, a nekoliko godina kasnije i u Evropi. Novi električni automobil premijerno je predstavljen u ponedeljak. U Americi će se zvati Versa a u Aziji Latio. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.