Opominjuća poruka na krovu HP-a

Organizacija Greenpeace, nezadovoljna naknadnim pomeranjem rokova koje je kompanija Hewlett-Packard navela kad je obećala da će ubuduće praviti „zelene“ tehničke aparate, poslala je u utorak veoma veliku poruku njenom rukovodstvu.

Aktivisti ove međunarodne grupe napisali su na krovu zgrade u kojoj se nalazi sedište ove kompanije u kalifornijskom gradu Palo Alto, poruku „Hazardous Products“ (opasni proizvodi). Greenpeace je pored toga kompaniji poslao i automatsku telefonsku poruku glumca Vilijama Šatnera (kapetana Kirka), u kojoj traži da izbaci otrovne hemikalije iz svojih proizvoda.

„Ranije ove godine HP je odložio svoje obećanje iz 2007. da će od 2009. do 2011. postupno prestati da ugrađuje opasne materije kao što su usporavači plamena na bazi broma (Brominated Flame Retardants, BFR) i plastika od polivinil hlorida (PVC) u svoje računarske proizvode (izuzimajući servere i štampače)“, naveo je Greenpeace.

U saopštenju objavljenom na Internetu HP obećava da će ove materije izbaciti iz svojih personalnih računara u 2011.

PVC, poznat kao polivinil hlorid ili vinil plastika, često se koristi kao izolator električnih provodnika. Kad gori može da stvori karcenogeni gas dioksin. BFR materijali koji usporavaju širenje plamena, često se dodaju plastici u elektronskim proizvodima. Oni se ne razlažu lako u prirodnoj sredini; mogu da se oslobode iz proizvoda tokom njihove upotrebe, talože se u ljudskim i životinjskim tkivima i oštećuju hormonske i imune sisteme.

Greenpeace rangira rezultate istaknutijih tehnoloških kompanija u pogledu brige za prirodnu okolinu u svom tromesečnom izveštaju Guide to Greener Electronics, tako što ih ocenjuje poenima na skali od jedan (najlošiji) do deset (najbolji). U martu ove godine izveštaj je oštro kritikovao kompanije HP, Lenovo i Dell što se ne pridržavaju svojih ranijih obećanja da će do kraja 2009. eliminisati PVC i BFR iz svojih proizvoda.

„Sramota je da HP nastavlja da iznosi opasne proizvode na tržište, uprkos datim obećanjima“, izjavio je predstavnik organizacije Greenpeace, Kejsi Harel. „Umesto da se udaljava od svojih obećanja, HP treba da sledi primer kompanija kao što je Apple, koja predvodi ovaj sektor time što izbacuje iz upotrebe te otrovne materije.“

Agresivna taktika Greenpeacea možda će mnoge odbiti, ali je svejedno postigla dobre rezultate. U 2006. su poveli medijski rat protiv Applea koji je u to vreme još uvek koristio PVC i BFR u mnogim svojim proizvodima, a ove godine u svim Appleovim proizvodima gotovo i da nema ovih otrovnih hemikalija.

Mada Apple nije bio naročito nežan prema Greenpeaceu, nema sumnje da je njegovo stalno trubljenje imalo uticaja na „zelenu“ politiku Applea.

Ostaje da se vidi hoće li isti uticaj imati i na HP. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.