Twitter za Nobelovu nagradu


Twitter i njegovi autori trebalo bi da postanu kandidati za Nobelovu nagradu za mir zbog uloge koju su imali tokom nedavnih nemira u Iranu, smatra bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost. Mark Pfajfl, nekadašnji savetnik Džrodža Buša, predlaže da Twitter treba nominovati za Nobelovu nagradu za mir, koja se dodeljuje onima koji se zalažu za "bratstvo nacija" i "neprekidno promovisanje mira".

Među dobitnicima Nobelove nagrade za mir su, pored ostalih, Majka Tereza, Mihail Gorbačov, Martin Luter King, Dalaj Lama, Nelson Mendela i član Upravnog odbora kompanije Apple Al Gor.
U tekstu za list Christian Science Monitor, Pfajfl je napisao: "Kada su novinari bili primorani da napuste zemlju, Twitter je postao prozor kroz koji je svet mogao da vidi nadu, heroizam i strahote. Postao je redakcija, izveštač i producent. I zbog svega toga, Twitter i njegovi autori su zaslužili nominaciju za Nobelovu nagradu za mir."

"Prvi put sam tu ideju izrekao tokom intervjua na kanalu Fox News. Mnogi su bili zaprepašćeni. To je razumljivo. Međutim, razmislite o onome što je Twitter postigao: podstakao je ljude i omogućio im da pokušaju da reše domaće probleme sa međunarodnim implikacijama - a svetu da ih podrži. Twitter je postavio osnovu za pritisak na svet da vidi i javno osudi represiju u Iranu."
"Twitter je kritikovan kao sredstvo za gubljenje vremena - način da prijatelje obavestite o svojoj svakodnevici, sa najviše 140 znakova u jednoj poruci. Međutim, prošlog meseca je 140 znakova bilo dovoljno da baci svetlost na represiju u Iranu i uzdigne Twitter na nivo agenta promena. Čak je i iranska Vlada bila primorana da iskoristi Twitter kako bi pokušala da ostane na vlasti. Bez Twittera svet skoro ništa ne bi znao o predsedničkom kandidatu koji je vladajuće snage optužio za izbornu krađu. Bez Twittera iranski narod ne bi osetio moć i samopouzdanje da ustane u odbranu slobode i demokratije. To su Iranci uradili jer su znali da ih ceo svet gleda."

Pfajfl je pohvalio i ostale lokacije za društveno umrežavanje, kao što je Facebook - na kojem je predsednički kandidat Mir Hosein Musavi zadobio više od 100.000 onih koji mu pružaju podršku.
Na vrhuncu protestnih aktivnosti u Iranu tokom samo jednog sata poslato je preko 220.000 poruka (tvitova). Za samo jedan dan na lokaciju YouTube postavljeno je 3000 video snimaka, kao i 2,2 miliona tekstova na različitim mrežnim dnevnicima.

Mark Pfajfl je od 2007. do 2009. godine bio zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost, zadužen za strateške komunikacije i globalni domet u Nacionalnom savetu za bezbednost. U januaru 2009. godine je odlikovan Medaljom za izvanrednu civilnu službu zbog "značajno poboljšanog planiranja komunikacija i strategija... kao podrška globalnom ratu protiv terora". (M.Đ.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.