Apple predstavio “Snežnog Leoparda“

Kompanija Apple je u petak 28. avgusta predstavila novu verziju svog operativnog sistema Mac OS X. Radi se o verziji koja nosi naziv Mac OS 10.6 Snow Leopard, koja prema prvim najavama treba da poboljša performanse i stabilnost sistema.

U Appleovom saopštenju se navodi da komponente operativnog sistema, kao što su Finder, Mail, Time Machine ili pretraživač Weba Safari rade od 85 do 90 posto brže nego u ranijim verzijama operativnog sistema. Deo operativnog sistema je QuickTime X, koji omogućava korisnicima da lakše pregledaju, snimaju, uređuju i razmenjuju video preko različitih usluga na Webu.

Po prvi put operativni sistem sadrži i 64-bitne aplikacije (Finder, Mail, iCal, iChat i Safari) koje omogućavaju značajno povećanje kapaciteta radne memorije i poboljšavaju performanse sistema, uz očuvanu kompatibilnost sa starijim 32-bitnim aplikacijama.

Korisnicima će biti od važnosti i podatak da je Snežni Leopard upola manji od prethodne verzije operativnog sistema i da nakon instalacije zauzima 6 GB prostora na čvrstom disku.

Ono što je analitičarima palo u oči prvih dana prodaje Snežnog Leoparda je izostanak gužvi i uobičajenih redova ispred Appleovih prodavnica. Iako je šef Appleove prodavnice u elitnoj Petoj aveniji u Njujorku izjavio da je prodaja Snežnog Leoparda “živahna”, ispred prodavnice nije bilo redova.

Izostanak interesovanja za novi Appleov operativni sistem je pomalo neobičan, ako se ima u vidu da je kompanija u oktobru 2007. godine, kada se pojavio Mac OS 10.5 Leopard, samo za vreme prvog vikenda prodaje isporučila dva miliona kopija tog operativnog sistema.

Prema ranije objavljenim Appleovim planovima, do kraja septembra trebalo bi da bude prodato između 2,5 i 3 miliona kopija Snežnog Leoparda. Korisnici koji na svojim računarima već imaju instaliran operativni sistem Mac OS 10.5 Leopard, moći će da ga nadograde na noviju verziju za svega 29 dolara, dok će se paket Family Pack u kome se nalazi pet kopija operativnog sistema prodavati za 49 USD. (G.B.)

Izvor: www.mikro.rs


6.12.2012. - Zbog velikog broja spam komentara koji stižu na ovaj post, komentarisanje na njemu je onemogućeno

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.