Fujitsu predstavio nove “zelene“ računar

Kompanija Fujitsu predstavila je početkom ove nedelja nove modele računara iz njene serije proGreen, u kojoj se nalaze "zeleni" računari, odnosno računari koji ispunjavaju propisane uslove u pogledu zaštite živote sredine.

Fujitsuov "zeleni" računar je prvi put najavljen na ovogodišnjem CeBIT-u, najvećem evropskom sajmu informacionih tehnologija, koji je od 3. do 8. marta održan u Hanoveru. Radi se o računaru Esprimo koji je predstavljen u dve verzije – Esprimo E7935 0-Watt smeštenom u malo horizontalno kućište (Small Form Factor desktop, SFF) i Esprimo P7935 0-Watt koji se nalazi u malom vertikalnom kućištu (microtower).

Oznaka "0-Watt-PC" u nazivu računara govori da se radi o modelima koji zadovoljavaju najviše ekološke standarde, kao što su Energy Star 5.0, Nordic Swan, Blue Angel ili ekolođki propisi Evropske unije. Primera radi, količina olova na matičnim pločama smanjena je sa 12 grama na jedan gram, a isto važi i za ostale otrovne supstance koje su uobičajene u računarima; time će se novi modeli uklopiti u evropske propise o opasnim supstancama (RoHS) mnogo pre nego što oni budu zvanično usvojeni. Osim toga, po završetku životnog veka, oko 98% materijala se može reciklirati.

Pored toga, u novim Fujitsuovim modelim primenjena je Intelova tehnologija vPro, koja omogućava IT administratorima da, koristeći hardverske sposbnosti računara, pojednostave upravljanje, bezbednost i održavanje i ostvare značajne finansijske uštede. Primena novih tehnologija omogućava da računari sa oznakom "0-Watt-PC" ne troše struju kada su u stanju mirovanja ili "zamrznuti", ali se zahvaljujući unapred konfigurisanim hardverskim podešavanjima i u tim situacijama njima može upravljati. Računari su konfigurisani tako da automatski prelaze u režim "0-Watt", a ukoliko se ukaže potreba da im se pristupi van uobičajenog radnog vremena (npr. zbog ažuriranja softvera) administratori mogu podesiti vreme "buđenja" računara, vreme potrebno za ažuriranje i vreme povratka u stanje "0-Watt". Na taj način novi Fujitsuovi računari ispunjavaju propise Evropske unije koji zahtevaju da električni uređaji ne troše više od jednoga vata kada su u stanju mirovanja. Prema navodima predstavnika Fujitsua, računari sa tehnologijom "0-Watt" su sposobni da uštede i do 60 posto energije u poređenju sa uobičajenim modelima.

Osim predstavljenih modela Esprimo E7935 0-Watt i Esprimo P7935 0-Watt, u Fujitsuovoj seriji proGreen nalaze se i prenosivi računari Esprimo Mobile X9515 i Lifebook E8420 u radna stanica Celsius W370. (G.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.