Hakeri koriste Twitter za razmenu informacija

U poslednje vreme sve je izraženija pojava da se društvene mreže, osim kao način za upoznavanje, komunikaciju, druženje i zabavu, koriste i u neke druge, manje poželjne svrhe. Hoze Nazario, istraživač iz kompanije Arbor Networks koja se bavi bezbednošću računara, uočio je da hakeri koriste društvenu mrežu Twitter za razmenu informacija o zlonamernim mrežnim programima, odnosno tzv. „botnetovima“.

Da podsetimo, “botnetovi” su kompjuterski programi koji omogućavaju automatizovano izvršavanje određenih zadataka. Antivirusni stručnjaci u današnje vreme ovim terminom označavaju i grupu “zombi” računara zaraženih zlonamernim programima koji omogućavaju njihovim autorima da preuzmu kontrolu nad napadnutim računarom. Napadači programiraju “zombi” računare tako da bez znanja svog vlasnika prosleđuju drugim računarima na Internetu neželjene poruke e-pošte, viruse, špijunske programe i druge zlonamerne programe, povećavajući na taj način broj zaraženih računara.

Dosada je uobičajeni način za upravljanje “botnetovima” i međusobnu komunikaciju hakera bio sistem za mrežno ćaskanje Internet Relay Chat (IRC), međutim autori zlonamernih programa su očigledno otkrili i drugi podjednako efikasan način za komunikaciju.

Prema rečima Nazaria, korisnik Twittera sa korisničkim imenom “Upd4t3” je koristio tu društvenu mrežu da bi u svojim porukama drugim “kolegama” prosleđivao nove programske komande ili delove koda, koje su oni mogli da iskoriste za pisanje svojih “botnetova”. Nakon što je Nazario upozorio administratore Twittera na ovu prepisku, korisničko ime “Upd4t3” je suspendovano, a u toku je istraga koja treba da odgovori na pitanje da li među korisnicima mreže ima još hakera sa sličnim namerama. (G.B.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.