Intel nastavlja sa isporukama SSD diskova

Intel je u utorak najavio da nastavlja sa isporukama najnovijih čvrstih diskova zasnovanih na fleš memoriji (solid state disk, SSD), pošto je ispravio greške u lokalnom upravljačkom softveru (firmware) koje su bile uzrok oštećenja podataka.

Intel je objavio novu, unapređenu verziju upravljačkih programa za SSD diskove X25-M kojom je rešio problem sa oštećenjem podataka. Najnovija verzija lokalnih upravljačkih programa dostupna je na Intelovoj Web lokaciji.

Intel je prethodno objavio da je pronašao grešku u lokalnom upravljačkom softveru koja oštećuje podatke ukoliko korisnik postavi lozinku za pristup disku u BIOS-u svog računara. Do greške je dolazilo kada bi korisnik želeo da promeni ili ukloni postojeću lozinku i ponovo pokrene računar. Samo diskovi izrađeni pomoću 34-nanometarskog proizvodnog procesa bili su podložni korupciji podataka. Osveženi firmver koji ispravlja grešku, ali ne vraća oštećene podatke, dostupan je u ISO formatu i mora biti narezan na CD ili DVD disk pre primene.

Greška se javljala samo pri promeni lozinke diska, ne i naloga na računaru ili mreži.

Intel je predstavio novu, srednju klasu čvrstih diskova zasnovanih na fleš memoriji, 21. jula i namenio ih upotrebi u prenosivim i stonim računarima. Ponuđeni su 1,8-inčni model X18-M i 2,5-inčni model X25-M, u dve veličine, 80 GB i 160 GB. Tokom prvobitnog predstavljanja široj javnosti, Intel je najavio dupliranje brzine upisa podataka u odnosu na prethodne generacije.

Prema Intelovom uputstvu za upotrebu, postoje izvesni problemi tokom instalacije novog softvera. Neki sistemi, uključujući i računare Macintosh zasnovane na Nvidijinim sistemskim čipovima ne prepoznaju nove Intelove SSD diskove. Kao rešenje problema navedeno je da korisnik mora instalirati novi firmver na nekom drugom računaru, a zatim ga instalirati na sistem sa Nvidijinim čipovima. (I.S.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.