Intel potvrdio postojanje greške na novim SSD diskovima

Intel je potvrdio da nova klasa njegovih čvrstih diskova zasnovanih na fleš memoriji (solid state disk, SSD), X25-M i X18-M, ima problema sa oštećivanjem podataka, pa je stoga obustavio isporuke prodavcima i povukao već isporučene primerke.

Nova serija 2,5-inčnih (X25-M) i 1,8-inčnih (X18-M) SSD diskova proizvedena je u saradnji sa kompanijom Micron i koristi tehnologiju 34-nanometarske litografije. Ovo unapređenje u proizvodnji omogućava gušći zapis, a samim tim i uređaje većeg kapaciteta po nižim cenama u odnosu na prethodne Intelove modele koji su bili zasnovani na 50-nanometarskom proizvodnom postupku.

Prema Intelu, do oštećivanja podataka dolazi kada korisnik u BIOS-u računara šifrom zaštiti pomenuti disk, a zatim promeni ili isključi šifru i ponovo pokrene računar. Kada se to dogodi, SSD disk postaje neupotrebljiv, a podaci na njemu bespovratno uništeni. Ova greška se ne dešava kada korisnik menja šifre naloga na računaru ili mreži.

Ovo nije prvi put da Intelovi diskovi X25-M i X18-M pate od grešaka u lokalnom upravljačkom softveru (firmware). Prva generacija diskova imala je problema sa fragmentacijom podataka koja je rezultirala degradacijom performansi. Intel je tada objavio nadogradnju softvera kao rešenje problema.

Intelovi rukovodioci naglašavaju da do oštećenja podataka ne dolazi ako korisnik ne postavi šifru na svoj disk u BIOS-u računara. Posle završetka perioda testiranja nove verzije upravljačkog programa, Intel očekuje da će nadogradnja softvera biti moguća za nekoliko nedelja.

U međuvremenu, Intel je obustavio sve isporuke novih SSD diskova dok ispravka softvera ne bude gotova. Mrežne prodavnice koje su nudile nove diskove povukle su ih iz prodaje. (I.S.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.