Objavljeni detalji o novom Intelovom procesoru Core i5


Detalji o predstojećem Intelovom procesoru Core i5 pojavili su se ove nedelje na Web prezentaciji jednog od distributera Intelovih proizvoda.

Procesor Core i5 570 radiće na frekvenciji od 2,66 GHz i imaće 8 MB keš memorije. S obzirom na to da je namenjen računarima srednje klase, cena mu je prilično visokih 233 dolara. Model 570 je deo nove sernije procesora Core i5 koju Intel planira da zvanično predstavi sledećeg meseca. Intel već ima u ponudi četvorojezgarne procesore Core i7 namenjene stonim računarima više klase, a u planu je i predstavljanje procesora Core i3 namenjenih jeftinijim računarima.

Na Web lokaciji nije naveden broj jezgara koje će Core i5 imati. Ipak, prema Intelovom višegodišnjem planu, čipovi Core i5 mogli bi biti četvorojezgarni. Analitičari smatraju da su dolazeći procesori Core i5 ustvari prethodno najavljeni procesori čije je radno ime Lynnfield, ali Intel nije potvrdio ovu pretpostavku. Kompanija trenutno razvija i dvojezgarne čipove pod radnim imenom Clarkdale, koji bi mogli biti rezervisani za procesore Core i3. Intel je odbio da prokomentariše razvoj čipa, ali je potvrdio da su Lynnfield i Clarkdale čipovi u proizvodnom planu za drugu polovinu godine.

Hardver koji podržava procesore Core i5 je već najavljen, uključujući i matične ploče tajvanskih proizvođača Asus i Gigabyte.

Testovi bliskog rođaka modela 570, procesora Core i5 750 već su objavljeni na Web lokacijama namenjenim ljubiteljima hardvera. Ovaj četvorojezgarni procesor je sličan modelu Core i5 570, radi na 2,67 GHz, ima 8 MB keš memorije i deklarisanu potrošnju od 95 W.

Analitičari smatraju da će procesori Core i5, koji su zasnovani na najnovijoj Intelovoj arhitekturi Nehalem, doneti porast performansi računara. To se pre svega odnosi na integrisani memorijski kontroler koji karakteriše ovu arhitekturu, a koji će omogućiti bržu komunikaciju procesora i memorije. (I.S.)


Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.