Piratizovani Windows 7 se prodaje u Kini

Prema pisanju pojedinih kineskih medija piratizovane kopije Windowsa 7 pojavile su se prošle nedelje u nekim tamošnjim prodavnicama računara i računarske opreme.

U neimenovanoj prodavnici u Pekingu za 40 juana (oko 6 USD) može se kupiti DVD disk sa Windowsom 7. Iako na prvi pogled nije jasno o kojoj verziji operativnog sistema se radi, na disku se nalazi datoteka sa nazivom “Win7.gho” veličine 1.8 GB. Radi se o “slici” (image) sistema, odnosno datoteci koja se može snimiti na čvrsti disk, što korisniku omogućava da zaobiđe propisani postupak aktivacije programa.

Prema ranije objavljenim planovima Windows 7 će se u prodaji pojaviti 22. oktobra, ali se na Internetu već nalaze njegova legalna i piratizovana kopija.

Sredinom prošle nedelje Microsoft je objavio konačnu verziju Windowsa 7, koja nosi naziv “spremna za isporuku proizvođačima računara” (Release to Manufacturing, RTM), i učinio je dostupnom za članove mreža TechNet i MSDN. Nelegalna kopija operativnog sistema (radi se o verziji Windows 7 Ultimate RTM) se takođe pojavila pre nekoliko nedelja, a na pojedinim kineskim hakerskim forumima se može pronaći i prozvođački serijski broj za tu kopiju, ukraden iz kompanije Lenovo, tako da se Windows 7 može instalirati bez mnogo muke.

Prema izjavi prodavca (koji DVD sa Windowsom 7 drži “ispod tezge”) novi Microsoftov operativni sistem se prodaje već mesec dana, a svakog dana se bar desetak kupaca odluči i da ga kupi, bez obzira što su najverovatnije svesni da se radi o nelegalnoj verziji. Postoje indicije da je ta nelegalna kopija Windowsa prepuna trojanaca i drugog zlonamernog softvera, posebno ako se zna da piratizovani programski paketi koji se prodaju u Kini često sadrže i zlonamerni softver čija je namena da ukrade lične podatke korisnika. Prema nalazima stručnjaka iz kompanije McAfee, jedna vrsta trojanca koja se uobičajeno koristi u te svrhe krade korisnička imena i lozinke za igranje popularnih mrežnih igara. Kradljivci zatim, prodaju te podatke i na taj način ostvaruju finansijsku korist.

Zanimljivo je da na kutiji sa piratizovanom kopijom Windowsa koja se prodaje u Pekingu stoje nazivi “kompletno razbijena verzija” (complete cracked version) i “standardna verzija 1.0” (standard version 1.0), a da se na disku nalazi logotip Windowsa i naziv kompanije Loxon Soft Studio, za koju je proverom utvrđeno da je nepostojeća.

Iako se kineske vlasti često optužuju da tolerišu visoku stopu piraterije u svojoj zemlji, treba reći da tamošnja policija ulaže velike napore u suzbijanju prodaje nelegalnog softvera. Prošle godine u vreme održavanja Letnjih olimpijskih igara ulice Pekinga su bile očišćene od prodavaca nelegalnog softvera, međutim samo nekoliko nedelja nakon završetka Igara, oni su se vratili na ulice. Policija ulaže slične napore i ove godine, budući da se iduće godine od maja do oktobra u Šangaju održava manifestacija World Expo, ali će učinak i te akcije najverovatnije biti isti. (G.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.